Gajenje duvana nije nimalo jednostavno, ali može da se isplati

Gajenje duvana nije nimalo jednostavno, ali može da se isplati

U poslednjih nekoliko godina se mnogi poljoprivrednici iz Srema odlučuju za gajenje duvana. Jedan od razloga je i stabilno tržište. Ali ono što svaki proizvođač treba da zna pre nego što se upusti u gajenje ove biljke je da to nije nimalo jednostavno, što nam je i potvrdio Miloš Matijević iz Putinaca.

„Duvan sadim 10 godina, od 2010. godine sa Sentom JTI. Pravimo ugovor i svake godine obnavljamo ugovor. Radim na 22 hektara, virdžinija je u pitanju“, kaže Miloš Matijević.

On nam je potvrdio da je proizvodnja duvana jako zahtevna, a na pitanje šta je to što svako mora da zna pre nego što počne da se bavi proizvodnjom duvana dobili smo odgovor: „Da 6 meseci ima jako puno posla. Od februara, od plastenika, rasađivanja, zaštite hemijom, same berbe, sušenja… jako veliki posao, stvarno“.

Uzgoj duvana ne zahteva specifičnu mehanizaciju, osim sadilica koje su namenjene samo za duvan, a tu su i špartači za osnovnu obradu.

Prema Miloševim rečima, potrebna je velika radna snaga jer se sve ručno bere, a sušare su obavezno sredstvo za proizvodnju, on lično ih ima pet. Prinosi su od 2.000-2.300 tona po hektaru.

Na pitanje da li nekada imaju problem sa kvalitetom Miloš nam je odgovorio: „Od kvaliteta zavisi i cena, od prve do pete klase.“ Naravno, što je bolja klasa, to je veća cena.

Uzgajnje duvana je slično uzgajanju drugih poljoprivrednih proizvoda. Nakon berbe, duvan se suši i pakuje u zavisnosti od vida upotrebe. Moramo napomenuti da duvan danas koristi preko  milijardu osoba i više od jedne trećine odraslog stanovništva u svetu.

Sagovornik: Miloš Matijević, Putinci

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica