Kako da uspešno odgajite i oblikujete bršljan

Kako da uspešno odgajite i oblikujete bršljan

Bršljan je biljka puzavica, odnosno lijana. Ima sposobnost da se prilepljuje uz različite vrste podloga i da se na taj način propinje i rasprostire po stablu drveta, po kamenim podlogama, zidovima ili jednostavno da puzi prekrivajući tlo.

Bršljan - © Foto: Vladimir Milutinović

 

Bršljan (lat. Hedera helix) ne spada u parazitske penjačice i ne šteti drvetu na koje se prilepi, ali mehanički može naneti štetu ako ga potpuno obraste. Raste po šumama, na tlu i prilepljen uz drveće, na vlažnim položajima, pored reka, na stenama. To su mu prirodno date karakteristike, koje se u oblikovanju vrta mogu iskoristiti da bi se postigli odlični efekti.
Bršljan - © Foto: Vladimir Milutinović

Pokrivač tla

Ukoliko u vrtu imamo jako zasenčenu površinu, bilo da je senku napravilo drveće ili je objekat zaklonio sunce u vrtu, skoro nemoguće je u tom slučaju imati dobar travnjak. Rešenje može biti da se površina ozeleni sa samo nekoliko sadnica bršljana (jedna sadnica na 2 m2). Za sezonu ili dve cela površina će biti prekrivena stalno zelenim listovima i puzavim granama koje ima bršljan.
Bršljan na zidu - © Foto: Vladimir Milutinović

Zeleni zidovi

Bršljan se može upotrebiti za maskiranje neuglednih građevinskih objekata i za stvaranje prijatnijeg zelenog okruženja u vrtu, balkonu ili pasažu. Potrebno je samo postaviti biljke bršljana u podnožju površine i njegove grane usmeriti kopčama, kanapom ili bambus štapom i žicom ka vertikalnoj površini. Već tokom prve sezone ova puzavica će se dobro učvrstiti svojim korenčićima za površinu i temeljno je prekrivati.

 

Bršljan ima sposobnost da brzo raste i da svojim puzavim granama prekriva svaku površinu, a ograda predstavlja savršenu potporu za njega.

 


Živa ograda

Sam pojam ograda ne zvuči živo, ali ako odlučimo da najobičniju ogradu od pletene žice ili bilo koji oblik materijala za ograđivanje pretvorimo u živicu, onda je bršljan savršen izbor. Bršljan ima sposobnost da brzo raste i da svojim puzavim granama prekriva svaku površinu, a ograda predstavlja savršenu potporu za njega. Uz našu malu pomoć vrlo brzo će se grančice uplesti u žicu, pa ćemo imati cele godine veoma otpornu i izdržljivu živicu.
Ograda od bršljana - © Foto: Vladimir Milutinović

Zelene skulpture

Topijarni oblici ili ukrasne zelene figure u vrtovima, koji nastaju dugogodišnjim orezivanjem rukama veštih vrtlara, sada su dostupni i u našem vrtu, po principu „uradi sam“. Jednostavno možete od raznih materijala (žica, armaturna mreža, letvice, suve grane ili kamen) stvoriti skelet željenog oblika, i u podnožju umetničkog dela zasaditi bršljan. Ostatak posla ova uporna i izdržljiva biljka obaviće sama.
Ukrasna ograda - © Foto: Vladimir Milutinović

Zeleni slapovi

Bilo da gajite biljke u velikim žardinjerama, na stepeništima ili jednostavno na balkonu, uvek je poželjno imati nekakvo zelenilo koje će slapovito padati svojim grančicama, maskirati posudu i obogatiti frontalni izgled. A bršljan je savršen za to. Ujedno može poslužiti kao celogodišnja zimzelena postavka za sezonsko cveće.
Ograda od bršljana - © Foto: Vladimir Milutinović


Savet

  • Bršljan je najbolje gajiti u senovitom ili polusenovitom delu vrta, ali i na jakom suncu je vitalan.
  • Potrebno je grančice usmeravati dok se ne prilepe da bi postigao željeni efekat ili forma zelenila.
  • Grane kod bršljana su duge i slabo se granaju. Režite ih često i dobićete gustu zelenu lisnu masu.
  • Biljka se obično sadi u vrtu u zemlju, ali savršeno uspeva i u saksijama, iz kojih se lako pentra uza zid.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica