5 pravila za uspešno održavanje travnjaka tokom jeseni

5 pravila za uspešno održavanje travnjaka tokom jeseni

Posla u vrtu ima tokom cele godine, ali su jesenji radovi veoma bitni za kondiciju i izgled našeg vrta tokom naredne vegetacione sezone. Dekorativno rastinje treba orezati i oprskati, a trajnice podrezati i razmnožiti. Tokom oktobra i novembra jednogodišnje cveće se smenjuje sadnjom dvogodišnjeg. Međutim, travnjak je taj koji nosi veći deo lepote skoro svakog vrta, i njemu treba posvetiti posebnu pažnju baš u jesenjim mesecima.

Travnati vrt - © Foto: Vladimir Milutinović

 

1. Zalivanje

Greška nastaje kada nastupi suvlji jesenji period, kada postoji mogućnost viših temperatura, i kada dolazi do sušenja zemljišta, a samim tim i slabljenja kondicije travnjaka. Travnjak se mora zalivati i tokom jeseni, naravno manjom količinom vode, ali bar jednom nedeljno sa oko 200l na 100m2, odnosno oko pola sata po jednom aru, kada se zaliva baštenskim crevom.
Zalivanje travnjaka - © Foto: Vladimir Milutinović

 

2. Košenje

Kasno jesenje košenje travnjaka radi dobijanja uredne i nisko pokošene travnate površine samo je vizuelni efekat, ali se time nanosi velika šteta biljci trave, jer je na taj način nespremnu uvodimo u zimu.
Kosilica - © Foto:www.pixabay.com

Tako ogoljen travnjak podložan je golomrazici i sabijanju zemljišta usled velike količine padavina, a i savršen je teren za nasejavanje i bujanje zimskih korova. Pravilno je travu poslednji put kositi oko prvog oktobra ili nešto kasnije, i dozvoliti travi da naraste i stvori sopstveni izolacioni sloj lisne mase kao zaštitu.

 

3. Đubrenje

Prihranjivanje travnjaka nije jednolično tokom cele godine, niti je količina utrošenog mineralnog đubriva ista tokom sezone. Želeći da postignemo bujniji travnjak i modrozelenu boju, koristimo azotna đubriva Kan, Ureu i sl. više puta tokom godine, a ponekad i suviše kasno na jesen.


 

Kan i ostala azotna đubriva treba poslednji put koristiti početkom septembra. Sredinom oktobra treba dodati mineralna NPK đubriva 8-16-24, sa malo azota, a više kalijuma.
 

Ova đubriva daju instant snagu i bujanje, i pobuđuju rast trave. To je povoljno tokom proleća i leta, ali tokom kasne jeseni, ako se Kan dodaje u oktobru, isprovocirana trava dosta kalira na volumenu, izmrzava ili ogoli delove travnjaka. Pravilno je Kan i ostala azotna đubriva poslednji put koristiti početkom septembra. Sredinom oktobra treba dodati mineralna NPK đubriva 8-16-24, sa malo azota, a više kalijuma i na taj način podstaći razvoj korena i busena trave. Na taj način travnjak dobro prezimi i u proleće startuje dobro.


 

4. Setva trave

Najpovoljniji period za pravljenje novog travnjaka je svakako jesenja setva. Prva polovina jeseni temperaturno je najpovoljnija za klijanje semena trave, a vlaga u tom periodu je optimalna. Naravno, potrebno je dodatno zalivanje novozasejanih travnjaka. Dužina dana je pogodna za sporiji rast i za jesenje postepeno bokorenje trave. Zemljište je još uvek dovoljno toplo za razvoj dubljeg korenovog sistema, što garantuje kvalitetnu i vitalnu travu godinama. Manje je invazivnih korovskih biljaka, a i semenskim korovima ne pogoduju hladne jesenje noći.
Trava - © Foto: www.pexels.com


5. Dosejavanje trave

Proređena mesta ili ogoljeni travnjak može se dopuniti tokom cele godine, ali najbolji rezultat postižemo na jesen. Treba pokositi proređeno mesto na travnjaku, pograbuljati travu i odstraniti suvu travu ili mahovinu, ako je ima. Zatim treba posuti seme trave, ravnomerno i prekriti slojem peska ili komposta, ne više od 1 cm i dobro zalivati naredne dve nedelje. Ne treba kositi do proleća.

 

Foto: Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica