Ministar Nedimović poručio: Treba nam što više goveđeg mesa!

„Tovite junad jer nam je potrebno goveđe meso“, poručio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u Topoli pojašnjavajući stavke agrarnog budžeta za 2017. godinu.

 

Ministar Nedimović je svoj apel potkrepio tvrdnjom da na tržištu Evropske unije postoji velika potražnja za ovom vrstom mesa, te da Srbija ima tri potpisana sertifikata sa Kinom za izvoz. Tim povodom već u januaru Srbiju će posetiti kineski ministar poljoprivrede.
 

Ministar Branislav Nedimović - © Foto: Biljana Nenković

 

Potrebne su nam što veće količine goveđeg mesa kako bismo pratili trendove. Otvara nam se neverovatan resurs i mi moramo da radimo na količinama. Jedna od mera je finansijska podrška po grlu za tov junadi kako bismo razvili prerađivački sektor. U januaru nam dolazi ministar poljoprivrede Kine i dovešćemo ga u Topolu. Podsticaćemo i mlade koji se opredele za tov junadi. Tržište diktira kako ćemo se ponašati, a na nama je to da prepoznamo i omogućimo što veću proizvodnju tovljenika da bi prerađivačka industrija imala više posla“, rekao je Nedimović.
 

Junad - © Foto: Biljana Nenković

Kako bi se od propadanja sačuvao stočni fond, domaćini će za svako tele dobijati 5.000 dinara od države. U pitanju je nova mera države pod nazivom „plaćanje za krave za uzgoj teladi“. U ovom procesu malo rogobatnog naziva, zbog usklađivanja sa propisima EU, plaćaće se u suštini naknada za kravu koja proizvodi telad. Tov junadi država će subvencionisati u minimalnom iznosu od 10.000 dinara po grlu u tovu.
 

Kako bi se od propadanja sačuvao stočni fond, domaćini će za svako tele dobijati 5.000 dinara od države.

Zbog akcenta na govedarsku proizvodnju ostaje plaćanje za umatičene mlečne krave 25.000 dinara, za tovne isto toliko, a za krave dojilje 20.000 dinara. Naredne godine novina su podsticaji za kvalitetne bikove, ali samo licencirane, koji mogu da se koriste za priplod. Novac će se dobijati i za priplodne ovnove i jarčeve. Podsticaji za priplodne krmače povećani su sa 7.000 na 10.000 dinara.
 

Ministar Branislav Nedimović - © Foto: Biljana Nenković

Ranijih godina trend su bili podsticaji za biljnu proizvodnju, međutim 2017. godine najveći deo budžeta otići će na stočarstvo, zatim na voćarstvo i povrtarstvo. Za nabavku opreme budžet je četiri puta veći“, rekao je Branislav Nedimović.

Premije za mleko su sedam dinara po litru. Pčelari dobijaju 20% više novca nego prošle godine. Umesto dosadašnjih 600 dinara po košnici, sledeće godine dobijaće 720. Nabavka opreme za pčelarstvo subvencionisaće se sa 40 do 50% uključujući i prohromske kante. Nabavka traktora za voćarstvo će se subvencionisati 40%. Još uvek nije definisan gornji limit u snazi specijalizovanih traktora koji se koriste u voćnjacima i vinogradima.
 

Ranijih godina trend su bili podsticaji za biljnu proizvodnju, međutim 2017. godine najveći deo budžeta otići će na stočarstvo, zatim na voćarstvo i povrtarstvo. 

Podsticaji za ratarstvo krenuće tek od septembra sledeće godine sa novcem iz IPARD fonda. U ratarstvu ostaju podsticaji za biljnu proizvodnju od 2.000 dinara po hektaru i regresiranje mineralnih đubriva od 2.000 dinara. Mehanizacije za ratarstvo ostaje 40% od vrednosti nove cene, a novina je da će 2017. godine država iz budžeta subvencionisati i plugove. Novac će moći da dobiju vlasnici traktora do 100 kilovata ili do 136 konjskih snaga, a povraćaj je 60%.
 

Poljoprivredno gazdinstvo - © Foto: Biljana Nenković

Ukupan agrarni budžet za sledeću godinu je 43.7 milijardi dinara, i u odnosu na ovu veći je 8.1% ili 3.2 milijarde dinara. Za subvencije poljoprivrednicima Srbije planirano je 3.2 milijarde.

Sagovornik: Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede
Foto: Biljana Nenković

Komentari