Gostiljski sir – spoj UKUSA i KVALITETA

Gostiljski sir – spoj UKUSA i KVALITETA

Gostiljski sir iz porodične radionice sira Mijailović je ručno pravljen, punomasni ekstra tvrdi kravlji sir, koji zri minimum četiri meseca u kontrolisanim uslovima, uz svakodnevnu brigu. Mirko Mijailović, otkrio nam je sve o ovom siru.

,,Za kilogram sira potrebno je oko 12l mleka. 1 kg  košta 1.800 dinara. Kupci dolaze sa svih delova sveta, pored domaćih kupaca imamo i strance.”, kaže Mirko Mijailović

Livade i pašnjaci na kojima se krave simentalke iz slobodnog uzgoja hrane nalaze se na oko 1000 metara nadmorske visine. Najveću količinu mleka sami proizvode ali kada je potrebno uzimaju i od komšija.

Kako bi se ispoštovale sve procedure, domaćinstvo Mijailović veliku pažnju obraća na prostor u kom se i proizvodi ovaj sir.

Mirko je odlučio da mleku da dodatnu vrednost, i sa svojim stečenim znanjem i primanjima počeo kupovati opremu.Ono što je iz ove porodične mlekare izašlo kao finalni proizvod bio je jedinstven sir pravljen po alpskoj recepturi, kod kog je tokom smirenja najvažniji proces zrenja.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica