„Domaća sprža“ ‒ Srpski brend od kojeg Leskovčani mnogo očekuju

„Domaća sprža“ ‒ Srpski brend od kojeg Leskovčani mnogo očekuju

U nizu pimamljivih gurmanskih ponuda iz Srbije, u poslednjih par godina, leskovački domaći specijaliteti zauzimaju značajno mesto na trpezama većine sladokusaca širom Evrope. Zahvaljujući velikoj aktivnosti leskovačke Regionalne privredne komore i njenom predsedniku mr Goranu Joviću, Leskovčani su „uknjižili“ i svoj treći brend. Pored „Leskovačkog roštilj mesa“, “Leskovačkog domaćeg ajvara“, „Domaća leskovačka sprža“ zauzima vodeće mesto na tržištu gotovih proizvoda od koje danas leskovački klaničari mnogo očekuju.

Foto: Tomislav Stevanović

Rešenjem broj 15833, nadležnog zavoda, i upisom u jedinstveni registar pod brojem 77  o registraciji Geografskog porekla robe, leskovačko udruženje gradjana „Leskovačka domaća sprža“ realizovalo je odavno zacrtani projekat regionalnog razvoja mesno-prerađivačke i klaničarske industrije na jugu Srbije. Na ovom projektu svoj puni stručni doprinos dali su stručnjaci profesor dr Miodrag Lazić, dr Snežana Ilić-Stanković i diplomirani  inženjer Vladimir Bojović, koordinator Stručne poljoprivredne službe Regionalne priuvredne komore u Leskovcu i sekretar Regionalnog zadružnog saveza.

Regionalna privredna komora za Jablanički i Pčinjski upravni okrug iz Leskovca svojim aktivnostima pokriva ekonomski regionalni ravoj 14 opština iz oba okruga.

„Upisom „Domaće sprže“ u Robnu marku posebne vrednosti kod nadležne agencije, stekli smo preduslove za dalji razvoj stočarstva i klaničarske industrije na jugu Srbije. Zahtev za međunarodno registrovanje  оvе oznake geografskog porekla kod Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u Ženevi je pristigao odmah nakon domaćeg brendiranja. Ovim registrovanjem bi naš autohtoni proizvod postao lako prepoznatljiv  na mnogim gastronomskim menijima širom Evrope“, rečeno nam je prilikom prijema pomenutog rešenja o brendiranju, u Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu.

Foto: Tomislav Stevanović

Ova komora je pre par godina upisala u svoje registre i „Leskovačko udruženje – Domaća sprža“, sačinjeno od par desetina mesra i klaničara sa područja Jablaničkog upravnog okruga.

Kako nastaje “Domaća sprža”?

„Domaća sprža“ je specifičan mesni delikates, sačinjena od visoko kvalitetnog ručno sečenog mesa i masnog tkiva od domaće svinje, odgojene i hranjene  zdravom hranom bez ikavih mera u zaštiti bilja… Sprža je sačinjena od termički obrađenog mesa polutki zrelih domaćih belih svinja, prosečne težine od 130 do 250 kilograma.

Obično se stavlja meso svinja Lanrasa, Jorkšira, Moravke i Mangulice, gajenih u slobodnoj ispaši i uhranjenih žirom u selima na obodima planine Kukavica i Babička Gora. Meso je vrhunskog kvaliteta prve ekstra klase, a sprža od njega ima zlatkasto – smeđu boju upržena dva sata nakon ukuvavanja od 5 do 6 sati uz stalno mešanje drvenom varjačom, i uz  dodavanje izvorske vode od oko 10 odsto od ukupne mesne mase u kazanu, najčešće zapremine od 50 do 200 litara.

Pakuje se za domaće i ino tržište u lepoj pvc-ambalaži u težini od 50 do 2000 grama, po povoljnim cenama od oko 200 dinara pa naviše u zavisnosti od težine pakovanja… Kako nezvanično saznajemo za leskovačku „Domaću spržu“ najveće konzumno interesovanje do sada iskazali su gurmani, kupci iz Italije i Francuske, a od zemalja iz bivše SFRJ kupci iz Slovenije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica