Afrička kuga se širi valjevskim krajem i DRAMATIČNO obara cene!

Afrička kuga se širi valjevskim krajem i DRAMATIČNO obara cene!

Za samo nekoliko dana, kako je potvrđeno da je u valjevskim i mioničkim selima došlo do širenja zarazne bolesti svinja ”afričke kuge”, reagovalo je ovdašnje tržište. Posle dužeg vremenskog perioda cena žive vage prasadi značajno je opala za više od 200 dinara.

Afrička kuga svinja

Inače, afrička kuga svinja, po podacima Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potvrđena je kod domaćih svinja u 17 gazdinstava, u valjevskim selima Lukavac, Dupljaj, Beomužević, Kozličić i Osladić, kao i na području Mionice – sela Brežđe i Paštrić.

U Upravi za veterinu navode i da sumnja na pojavu afričke kuge svinja postoji i u selu Klanica kod Valjeva, te da je11. juna uzet uzorak i poslat na analizu u Veterinarski institut u Šapcu. Na području Kolubarskog okruga bolest nije utvrđena kod divljih svinja.

”Pojava afričke kuge svinja u Kolubarskom okrugu značajno utiče na cene prasadi za klanje. Cena je već opala i trenutno je oko 400 do 450 dinara po kilogramu, a do skora je bila 600 pa čak i više dinara. Dolazi do smanjene ponude, nema potražnje i hteli ne hteli po samoj prirodi stvari dolazi do pada cene. Čim nema potržnje, logično je i sasvim za očekivati, da cena prasadi žive telesne mase bude niža.

Sa druge strane, to se neće bitno odraziti na brojno stanje svinja u Kolubarskom okrugu, obzirom da je ”afrička kuga” lokalizovana u par sela, te da su grad Valjevo i opština Mionica više ovčarsko – govedarski reoni, a u selima gde se pojavila bolest proizvođači više gaje svinje za lične potrebe domaćinstva uz male tržišne viškove prasadi”, ocenjuje doktor stočarstva Radosav Vujić.

I dok je prodajna cena prasadi u padu, cene stočne hrane rastu. Kilogram soje je sa 74 dinara poskupeo na 90 dinara, kukuruz je izašao na 25 pa i do 28 dinara, a ječam je 22 dinara.

”U odnosu na ranije godine prodaja prasadi je smanjena za trećinu, mala je potražnja, a zbog pojave bolesti zatvorena je i stočna pijaca”, kaže Branko Đuričić, odgajivač svinja iz Gole Glave kod Valjeva.

Dodaje da na pad cene prasadi ima uticaj pojava ”afričke kuge”, manje ima ljudi koji tove svinje i ne mogu da isporuče tovljenike, uzimaju drugu prasad, pa je, kako kaže, došlo do malog haosa na tržištu.


”Kad nemaš gde da prodaš, ćutiš i gledaš šta će te snaći. Kako neko da opstane? Možda moramo uzeti kredit, da pokrijemo troškove, pa kad poraste cena i ako opstanemo mi ćemo vratiti kredit. Teško je! Kad dobiješ neki zamajac, kreneč i povećaš proizvodnju, nadaš se u nešto, a oni stave paliju u točkove i zaustave.

Ali, zaustave na strani, a ne na ravni. Sad treba taj točak pokrenuti, ali teško. Uzbrdo ga ne možemo pokrenuti”, kaže Đuričić, koji u oborima trenutno ima preko 200 grla odraslih svinja i prasadi.

Kojim merama se sprečava pojava afričke kuga svinja?


Iz Uprave za veterinu poručuuju da se preduzimaju sve zakonom propisane mere kako bi se širenje bolesti sprečilo i bolest zaustavila. Naročitu pažnju skreću držaocima svinja da se moraju uspostaviti i održavati sve radnje koje predstavljaju biosigurnosne mere usmerene ka sprečavanju nastanka i širenja afričke kuge svinja.

Štete nastale uginućem ili ubijanjem svinja usled dijagnostikovanja i potvrde prisustva ove zarazne bolesti biće isplaćene u skladu sa zakonskim odredbama, navode u nadležnom ministarstvu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica