Divnića farma je RAJ za krave – daju preko 35l mleka, a tele i TROJKE!

Divnića farma je RAJ za krave – daju preko 35l mleka, a tele i TROJKE!

U domaćinstvu porodice Divnić iz Beomuževića kod Valjeva krava je otelila tri teleta. Iako su na njihovoj farmi krave do sada telile blizance, trojkama se nisu nadali. Krava Mara otelila je dva muška i jedno žensko tele.

Krave

Ovo joj je šesto telenje i do sada je uvek na svet donosila po jedno tele. Iako je u pitanju bila veštačka oplodnja, ovakav slučaj do sada nije zabeležen u ovom valjevskom selu. Statistika kaže da se to dešava kod jedne od hiljadu krava.

”Imao sam u štali krave, pa i junice,  koje su telili po dvoje, ali ovo je prvi put u mom životu da jedna krava oteli trojke. Bili smo iznenađeni, ali nam je mnogo drago. Zdravi su, vole da se maze, dobro napreduju. Još uvek ih ona sama hrani, jer su mali, ali za koji dan mora se dodavati mleko i od drugih krava da bi bilo dovoljno za njihovu ishranu”, kaže domaćin Boža Divnić.

Divnići na farmi imaju 18 krava simentalki, od koji je 16 trenutno na muži. Deo mleka koriste za ishranu  sedmoro teladi, dok dnevno predaju oko 250 litara mleka. Sa nekadašnjih 15 – 20 litara, koliki je bio prosek po kravi, sada njihova grla svakoga dana prosečno daju oko 25 do 30 litara mleka.

Uz dobru i kvalitetnu ishranu pojedine krave prelaze i količinu od 35 litara. Za litar mleka dobijaju 62 dinara, plus premija koja iznosi 19 dinara.

Krave

Po rečima Divnića, kako je nekada bilo sa trenutnom otkupnom ceno, sada je ipak malo bolje, mada, kako kaže, uvek može bolje.  Dodaje da je dobro što postoji premija za mleko, koja puno znači proizvođačima, kao i povećanje subvencija po grlu.

”Ja sam zadovoljan ovom količinom mleka, mada po priči veterinara iz nekadašnjeg PKB –a ovo nije dovoljno. Rekli su nam da treba povećati količinu mleka po grlu i uz primenu njihovih saveta rezultati su vidljivi. Uz negu i smeštaj, bitna je kvalitetna ishrana. Ujutru im dajemo seno, nakon toga dolazi koncentrat, pa silaža, oko podneva ponovo koncentrovana hrana i preostala dva obroka je suvo seno”, objašnjava Divnić.


Uzgoj limuzin goveda se PROVERENO isplati!

Hranu za stoku proizvodi na oko 30 hektara, od čega blizu 20 hektara uzima u zakup. Ovog proleća setvu kukuruza priveo je kraju na nekih 14 hektara, dok su deo površina zauzeli zob, ječam i pšenica. Inače, porodica Divnić među malobrojnima je u Beomuževiću, koje se još uvek bave mlečnim govedarstvom i u čijoj štali je više od 10 muznih krava.

Uzgajanje goveda


”Sada u Beomuževiću ima do stotinak krava, a nekada je u mom selu sigurno bilo 500 krava. Nekada je svako domaćinstvo imalo pet, šest pa i do deset krava, a sad se na prste može izbrojati koja kuća ima krave. Ljudi su prestali da proizvode mleko, i onaj koji je imao dve, tri krave više nema.

Trenutno su ostali da proizvode mleko seljaci koji imaju najmanje 10 pa do 20, 30 grla. Drugačije računice nema. Samo količinski možeš uspeti da dođeš do neke zarade, a sa jednom, tri ili pet krava zarade nema, tu mora da ide prerada mleka u sir, a to više nema ko da radi”, navodi naš sagovornik.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica