Vršački sportski ribolovci u borbi protiv krivolova

Vršački sportski ribolovci u borbi protiv krivolova

Vršački sportski ribolovci godinama unazad upozoravaju na činjenicu da je riblji fond u delu kanala Dunav–Tisa–Dunav koji protiče u blizini ovog grada skoro u potpunosti istrebljen. Tvrde da je u odnosu na pre desetak godina riblji fond smanjen za čak 90 odsto, a da nadležne institucije ne reaguju.
 

Ušće DTD u Dunav - ©Agromedia

Nakon brojnih protesta i javnih upozorenja, koja nisu urodila plodom, sportski ribolovci sada traže dozvolu da se sami uključe u čuvanje vodotoka, tvrdeći da jedan ribočuvar ne može da sačuva 70 kilometara kanala – od Jermenovaca do ušća u Dunav kod Stare Palanke.
 

Sportski ribolovci su na vanrednoj skupštini kluba „Profi ribolovac“, kojoj je prisustvovalo 200 ljudi, usvojili inicijativu da se i oni uključe u čuvanje reda na kanalu, kao i u njegovo poribljavanje.

Kao glavne krivce za skoro potpuno uništenje ribljeg fonda, sportski ribolovci navode ribokradice, koje strujom, plinom i mrežama sistematski uništavaju ribu u kanalu. Niko ih, kažu, godinama zbog toga ne kontroliše niti kažnjava.

U toku hladnijih dana na brani kod sela Kajtasovo može se naći i do 50 mreža. Godinama unazad upozoravamo na ovu situaciju, ali niko od nadležnih ne reaguje. Ribočuvar ne samo da je nemaran, već se nedozvoljeni izlov ribe dešava u dogovoru s njim. Na pijacama, u restoranima i ribarnicama redovno se može naći riba iz kanala DTD, ali je zato u kanalu uopšte nema“, ogorčen je Miodrag Vukojević, predsednik Kluba sportskih ribolovaca „Profi ribolovac“ iz Vršca.
 

Kao glavne krivce za skoro potpuno uništenje ribljeg fonda, sportski ribolovci navode ribokradice, koje strujom, plinom i mrežama sistematski uništavaju ribu u kanalu.


Ribokradice se hvale da mrežama godišnje ulove nekoliko desetina tona kvalitetne ribe – smuđa, soma, šarana, koju onda po ceni od 700 dinara prodaju na pijacama, ugostiteljima i vlasnicima restorana. Tu je na delu ribolovačka mafija i ilegalan biznis, koji svima u lancu donosi bogatu zaradu i zato svi ćute. Svi osim nas“, kaže Vukojević.
 

Miodrag Vukojević - ©Agromedia

Zbog nezadovoljstva radom ribočuvarske službe, jer krivolov na kanalu DTD cveta, sportski ribolovci su na vanrednoj skupštini kluba „Profi ribolovac“, kojoj je prisustvovalo 200 ljudi, usvojili inicijativu da se i oni uključe u čuvanje reda na kanalu, kao i u njegovo poribljavanje.


Postojeće ribočuvare ne priznajemo, jer se dokazalo da ne rade svoj posao kako treba, a i nemamo više poverenja u njih. Zapošljavanje još jednog krivolovca da čuva naše vode samo je još jedna obmana upravitelja voda i države. Više ne verujemo nikome i zato smo uzeli stvar u svoje ruke – želimo da osnujemo sopstvenu ribočuvarsku službu. Uz to tražimo da se ribolovački klubovi ubuduće uključe u odlučivanje oko izbora ribočuvara. Takođe želimo i da se aktivno uključimo u poribljavanje kanala Dunav–Tisa–Dunav, jer je to jedini način da ponovo uživamo u sportskom pecanju”, kaže Vukojević.

Odgovor pokrajinskog sekretarijata

Povodom konkretnih predloga vršačkih ribolovaca kontaktirali smo sa Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine, nadležnim za rešavanje ovih problema. Dobili smo odgovor da je svaka inicijativa dobrodošla, ali da se realizacija predloženih mera može razmatrati samo ukoliko je u skladu sa zakonom, a to znači da ribočuvari mogu biti samo lica koja su u radnom odnosu, a koje zapošljava zvanični korisnik ribolovne vode. Pojedinci iz udruženja mogu pomagati jedino kao volonteri. Kada je reč o poribljavanju, moguće je, ali se ne može vršiti samoinicijativno, već isključivo uz nadzor, saglasnost i kontrolu nadležnih. Ipak, mogućnosti za saradnju postoje, poručuju iz Pokrajinskog sekretarijata.


 

Sportski ribolovci spalili 1.500 metara nelegalno postavljene mreže

Kako bi demantovali izjave pojedinih funkcionera „Vojvodina voda“ da su vode zaštićene od mreža, članovi Kluba sportskih ribolovaca „Profi ribolovac“, samoinicijativno su noću očistili branu na kanalu Dunav–Tisa– Dunav kod sela Kajtasovo od nelegalno postavljenih mreža. Izvadili su 1.500 metara mreže koju su na licu mesta spalili. Na taj način ribokradicama, ali i ribočuvarima zaduženim za ovaj posao, jasno su dali do znanja da neće odustati od zaštite ovog vodotoka, iako u tome nemaju podršku niti odobrenje nadležnih institucija.
 

Članovi kluba sportskih ribolovaca - foto: Mića Vukojević

Vađenje mreža kod Kajtasova samo je početak naše borbe protiv ribokradica. Podršku za to ćemo zvanično tražiti i od Delegacije Evropske unije u Srbiji, pa da vidimo da li će EU da nam pomogne, kada naša država neće“, poručuju iz Kluba sportskih ribolovaca.


Sagovornik:
Miodrag Vukojević

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica