Dimljeni šaran – pravi posni delikates

Dimljeni šaran – pravi posni delikates

Dimljeni šaran - © Agromedia

U sušnici ne mora nužno da se dimi svinjsko meso. Masnije vrste ribe kao što su šaran, tostolobik i som, kada se nadime postaju pravi delikates. 

Prvo je potrebno nabaviti željenu količinu ribe, na slikama je dimljeni šaran. Poželjnije su masnije vrste jer sušenjem, meso ostaje meko i sočno. Ribu očistiti od krljušti detaljno oprati. Nakon toga odstaniti glave i peraja i ribu iseći na parčad. Vodite računa da parčad budu jednake debljine da bi riba bila pečena u isto vreme. Prednost ovog načina pripreme ribe je taj što nema prženja a ukus ribe i boja jako podsećaju na meso drugih životinja.

Usoljena riba - © Agromedia

Nakon toga ribu ređati u dublji lonac. Nakon prvog reda ribe sledi so. Soliti po ukusu tako da se riba pokrije tankim slojem soli. Proces ponoviti dok se ne iskoristi pripremljena riba. Riba, ako su uslovi dobri, treba da stoji što duže, minimum 2 dana. So izvlači vodu iz mesa i pomaže procesu sušenja mesa. Ukoliko ste preterali sa dodavanjem soli, ribu isprati u vodi ali nakon ovog treba je osušiti na vazduhu pre dimljenja.

Proces dimljenja ribe je sličan kao kod mesa. Ribu možete dimiti pomoću žara, ili vatre. Poželjna je mala količina dima zbog ukusa međutim ukoliko se pretera na mesu ostaje garež, koji mesu daje gorak ukus.

Ložiti nekoliko vatri, i povremeno probati ribu. Cilj je da meso spolja ima tamnu boju a da unutra bude crvenskasto. Redovnim proverama može se sprečiti da riba ne postane suva. Za loženje idealno je koristiti bukova drva ili ćumur.

Spreman za serviranje - © Agromedia

Recept je zabeležen kod vrednog domaćina iz Kruševca, koji je pripremao šarana za posnu slavu. Ribu poslužiti uz par kriški limuna.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica