Nemojte praviti ove greške: Kako odabrati uvek SVEŽU ribu?

Nemojte praviti ove greške: Kako odabrati uvek SVEŽU ribu?

Kako odabrati svežu ribu? - © Pixabay

Volite da spremate ribu, ali ne znate na šta da obratite pažnju kada je kupujete na pijaci?  Raspitali smo se kod profesionalnih kuvara o čemu morate posebno voditi računa.

Ako ste jedni od onih koji je ne spremaju tako često ovu veoma rizičnu namirnicu ili je pripremate najčešće za slavu, sama pomisao da ćete morati da satima tražite po pijaci prilikom kupovine može biti pomalo zastrašujuća. Šta je ono što tražite? Kako da znate da je riba sveža? I šta treba izbegavati?

Evo nekoliko saveta za odabir sveže rečne ili morske ribe sledeći put kada idete u kupovinu.

Miris ribe

Prvo proverite miris. Ribarnica i riba će mirisati na čistu i svežu i pomalo na okean i morsko bilje. Ako je riba sveža nikada ne biste smela da miriše neuobičajno i loše. To je prvi znak da riba nije sveža.

Oči ribe

Ako kupujete svežu ribu, proverite joj oči. Oči bi trebalo da budu sjajne i pune. Mutne (ili “mlečne”) oči govori nam da je riba dugo stajala u ribarnici.

Kako odabrati svežu ribu? - © Pixabay

Koža ribe

Obavezno pogledajte kožu i škrge. Ako riba je sveža, koža joj je svetla i metalik boje. Koža ne sme biti masna, čak ni na škrgama. Dodirnite ribu. Riba bi trebala biti lepa i čvrsta, ne sme biti mekana ili lepljiva.

Vodite računa da škrge budu čiste i jarko crvene boje. Kako riba stari, njene škrge će potamniti i početi da postaju smeđe. Sluzave škrge su siguran znak da se riba kvari.


Kako odabrati svežu ribu? - © Pixabay

Riblji odresci i fileti

Kada kupujete odreske ili filete, proverite da li je meso jarko i čvrsto, a ne gusto i mekano. Proverite strukturu mesa da biste bili sigurni da je glatka i netaknuta, a ne slomljena ili ljuskava. I budite sigurni da se meso oseća – i miriše – čisto; meso može biti vlažno, ali svaka vlaga treba biti bistra, ne zamućena i meso nikada ne bi trebalo da bude ljigavo. Kod zamrznute ribe obavezno proveriti deklaraciju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica