Naučite kada i kako da zaštitite soju

Naučite kada i kako da zaštitite soju

Soja je jedna od najznačajnijih poljoprivrednih biljaka. Prosečan prinos u Srbiji u poslednjih deset godina je 2,6 tone po hektaru, što je iznad svetskog proseka, ali je prinos neujednačen u zavisnosti od vremenskih prilika, ali i izbora agrotehničkih mera.

Nataša Žižakov uspešno seje soju na 42 hektara u Zmajevu. Posebno vodi računa o zaštiti, a njen izbor su preparati kompanije Galenika-Fitofarmacija.

Zaštita soje kreće odmah nakon setve, bitno je da se zaustave korovi i oni koji su krenuli eventualno da se suzbiju u daljem rastu, tu smo radili kombinaciju Velton WG+Basar proizvođača Galenike-Fitofarmacije. Odlučili smo se za tu kombinaciju jer se pokazala kao vrlo efikasna“, rekla je Nataša Žižakov.

Suzbijanje korova, štetočina i prouzrokovača bolesti posebno bitna praksa je i Prelević Veselinu, koji zajedno sa svojim saradnicima i partnerima gaji soju na preko 2000 hektara. A visoke prinose ostvaruje zahvaljujući proizvodima Galenike-Fitofarmacije, a evo i šta savetuje druge proizvođače.

Zaštitom useva do stabilnih prinosa

„Jedna od najbitnijih mera što se tiče uzgoja soje počinje odmah posle setve, kada je to najbolje raditi, pre nicanja, koristili smo Velton WG i Basar da se rešimo korova“, kaže Veselin Prelević.

I Branko Letić iz Novog Sada takođe seje soju na značajnim površinama, stabilan rod ima svake godine jer na vreme suzbija korove i štetočine.

„Ukazujem poverenje kompaniji Galenika-Fitofarmacija zato što sa njima radim već godinama zaštitu i to mi se pokazalo kao vrlo efikasno u svim uglovima proizvodnje, ekonomskim i stručnim, pa će to sigurno trajati i u narednim godinama“, zaključio je Branko Letić.

Sagovornici:

Nataša Žižakov, Zmajevo

Veselin Prelević

Branko Letić, Novi Sad

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.