Šta iskusan i uspešan poljoprivrednik savetuje mladima?

Šta iskusan i uspešan poljoprivrednik savetuje mladima?

Goran Salonski, jedan je od najuspešnijih poljoprivrednika u Vojvodini. Na površini od 300 hektara gaji kukuruz, soju, šargarepu, crni luk, krompir, papriku i krastavac kornišon. Evo kako ocenjuje proteklu godinu i šta savetuje mladim poljoprivrednicima.

„Vrlo mlad sam ušao u ovu priču, poljoprivrednu proizvodnju uopšte, povrtarstvo itd. Odrastao sam uz sve ovo, neophodno je jako puno odricanja. Svako ko želi da se bavi poljoprivredom mora da bude spreman na to da će imati malo slobodnog vremena, puno obaveza i borbe sa raznoraznim problemima, mora da bude uporan i istrajan“, naglašava Salonski i dodaje da je poljoprivredna proizvodnja isplativa za sve one koji su u svakoj meri dosledni da odrade sve kako treba.

Ovu godinu će pamtiti kao dosta kompleksnu.

„Imali smo puno kašnjenja u samom startu, sve kulture smo počeli da radimo mesec dana kasnije, u njive smo mogli da uđemo tek početkom aprila, morali smo sve da uradimo što pre. Najveći izazov je bio da sve stignemo da odradimo u pravi čas. Rano je za konačne rezultate, troškovi su isti kao i prethodnih godina, jedino drugačije je da smo morali da budemo angažovani 24 sata“, objašnjava Salonski.

Goran Salonski - © Agromedia

Njegovu setvenu strukturu čini povrtarska proizvodnja na dve stotine hektara i ratarska na stotinu. Od toga je 40 ha kukuruza, 60 ha soje, 80 ha mrkve, 60 ha crnog luka, 30 ha krompira, 15 ha paprike i 1o ha krastavca kornišona.

„Ratarski usevi su izuzetno dobri, od povrtarskih kultura dosta problema smo imali kod paprike. Zbog niskih temperatura i velike količine padavina koje smo imali u toku proleća imali smo velikih problema sa bolestima. Bakterioze su najviše uticale na loš razvoj paprike i ta borba je trajala neprestano, imaćemo 30 odsto manji prinos i plodovi će biti sitniji“, kaže on.

Paprike © Pixabay


Iako je prošle godine sa istim agrotehničkim merama imao prinos paprike od 70 tona po hektaru, a ove neće preći 45, na pitanje da li planira da promeni setvenu strukturu za sledeću godinu, Salonski je odgovorio odrično:

„Ne, ne planiram, moja setvena struktura i setveni plan je isti poslednjih pet godina. Radim na površini od 200 hektara povrće i ne planiram da povećavam ništa. Zadovoljan sam!“

Sagovornik: Goran Salonski, poljoprivrednik iz Gospođinaca


Autor: Tijana Bajić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica