Svet poljoprivrede Prodavnica

Žičanka Ljupka Janić o svim tajnama kraljevačkog kajmaka

Foto: Agromedia, 2021, sva prava zadržana

Čuveni kraljevački kajmak odavno nije lokalni specijalitet Kraljeva i okoline. Još 30-ih godina prošlog veka bio je brendiran kao žički kajmak“ čak i u Hrvatskoj, da bi kroz period od skoro jednog veka stekao ugled vrhunskog mlečnog proizvoda daleko izvan kraljevačkog područja, ali granica Srbije. Istina, proizvodnjom lažnog modernog kajmaka bilo je raznih zloupotreba imena ovog  gastronomskog specijaliteta, čemu sve uspešnije staje na put Ljupka Janić iz Žiče kod Kraljeva koja u svojoj maloj mlekari“ proizvodi kraljevački kajmak po tradicionalnoj recepturi.

Portal Agromedia već je pisao o mladoj šarmantnoj Žičanki Ljupki Janić, uzornoj supruzi i majci troje dece, koja je, ne želeći da čeka posao u struci diplomirane ekonomistkinje, uz podršku supruga i njegovih roditelja, u Žiči kod Kraljeva otvorila svoju ,,Malu mlekaru“ u kojoj proizvodi čuveni kraljevački kajmak i sir. Za samo četiri godine rada njeni proizvodi postali su najtraženiji u kraljevačkom kraju, ali i šire zahvaljujući tradicionalnom načinu proizvodnje i vrhunskom kvalitetu. Za čitaoce našeg portala Ljupka otkriva sve tajne u proizvodnji kraljevačkog kajmaka kome uspešno vraća nekadašnji ugled.

Svim tajnama, bolje reći znanjem u pravljenju kajmaka, ovladala sam u roditeljskoj kući u kojoj je se moja majka proizvodnjom kajmaka i sira bavila decenijama, a kasnije sam mnogo toga naučila i od svoje svekrve”, priča nam Ljupka

Kako kaže, za sve je potrebna velika volja, upornost i ljubav.

“U mojoj mlekari,uz pomoć tri vredne saradnice, dnevno preradim 600 litara mleka od svojih krava i nešto iz otkupa, pri čemu strogo vodim računa od koga ga kupujem. Mleko se kuva na 95 stepeni Celzijusa, a zatim se istače u komoru za kajmačenje gde na toplom ostaje par sati. Kanije se uključuje hlađenje, a sledećeg jutra se skida kajmak koji se soli sa dva procenta soli. Nakon toga mleko se ponovo vraća u duplikator i opet se kuva da se pasterizuje a onda se hladi i podsirava i od toga se kasnije dobija sir“, kazuje Ljupka.

Prema njenim rečima prateći faktori proizvodnje značajni su koliko i sama tehnologija pravljenja vrhunskog Kraljevačkog kajmaka“.

„Hranu za krave proizvodimo na 15 hektara sopstvene zemlje, počev od pšenice, kukuruza u zrnu, silažnog kukuruza, do ječma, deteline lucerke i sena sa najminimalnijom upotrebom veštačkih đubriva i zaštitnih sredstava. Moj suprug Momo i svekar Milan u tom poslu imaju veliko iskustvo, ali se poštuju i saveti stručnjaka kao što se i naši proizvodi redovno kontrolišu u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu koja u toj oblasti uživa ugled vrhunske naučne ustanove u zemlji i šire”, objašnjava Ljupka.

Pored toga, izuzetnu pažnju posvećuju zdravlju krava i besprekornoj higijeni kako njih tako i staje.

Foto: Milanko Danilovic

Dakle, u poslu ne sme da bude improvizacije, ako želite da obezbedite kvalitet kajmaka i drugih proizvoda i zadobijete poverenje kupaca“, ističe Ljupka.

Kvalitetom do poverenja i dobre zarade

Uspešna i ambiciozna Žičanka zadovoljna je poslom kojim se bavi. Stekla je poverenje kupaca i i više od polovine proizvedenog kajmaka prodaje kod svoje kuće, ostalo restoranima i prodavnicama, s tim što kajmak mora se naruči bar dva dana unapred s obzirom da je potražnja velika.

Imam tri radnice i sve tri kao i ja imaju po troje dece što znači da su vredne. I zaista jesu-sjajne majke, pododične žene, vredne i predane poslu i ogromna su mi pomoć. Uživam podršku i pomoć cele porodice”, kaže Ljupka.

Njena savremena mlekara s modernom opremom ispunjava sve tehnološke i sanitarne standarde.

„Sagradićemo veću modernu štalu, jer hoćemo da uvećamo broj muznih krava i  proširimo proizvodnju jer za kvalitetan proizvod kupaca uvek ima. Za budućnost kraljevačkog kajmaka i samog brenda potrošači ne treba da brinu“, uverava vlasnica ,,Male mlekare“ iz Žiče kod Kraljeva.

Komentari