Žičanka niže uspehe: Izgradila modernu mlekaru i zamenila malu radionicu

Žičanka niže uspehe: Izgradila modernu mlekaru i zamenila malu radionicu

Žičanka Ljupka Janić ostvaruje svoje snove: Moderna mlekara zamenila  malu  mlekarsku  radionicu - © Agromedia

Pre godinu i po naš portal pisao je o Ljupki Janić iz sela Žiče nadomak Kraljeva koja je  već do  tridesete godine ostvarila mnoge svoje planove želje: udala se par meseci nakon završetka srednje škole, rodila troje dece i za tri godine završila ekonomski fakultet. Usput, javljala se na mnoge konkurse za posao u kraljevačkim firmama. Negativni odgovori nisu je obeshrabrili. Sa suprugom je sagradila modernu mlekaru za proizvodnju sira i kajmaka i u poslu zna samo za uspeh, kao i na svim drugim poljima.

Iako se školovala za rad u kancelariji Ljupka Janić je, kako voli da kaže, predosećala da će joj rad na selu i poljoprivredi, pre svega u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda biti, ako ne glavno, ono sigurno usputno životno zanimanje koje ju je pratilo od detinjstva. Njeni roditelji su se uspešno bavili proizvodnjom mleka, što ju je dočekalo i posle udaje u porodičnoj kući svog supruga Momčila.

„Godinama su moj suprug i njegovi roditelji predavali mleko, nekada su cene bile povoljnije, nekada nisu pokrivale ni osnovne troškove proizvodnje, sve dok nisu prihvatili moj predlog da počnemo da se ozbiljno bavimo preradom mleka. Imali smo u to vreme sedam muznih krava što je za početak bilo dovoljno. Izgradili smo 2017. godine mali mlekarski pogon-mini mlekaru, „malu maštariju”, kako sam je zvala, i u njoj počeli da proizvodimo sir i kajmak”, priča  vredna Žičanka.

Žičanka Ljupka Janić ostvaruje svoje snove: Moderna mlekara zamenila malu mlekarsku radionicu - © Milanko Danilović / Agromedia

Sledeće godine Agromedia je pisala o uspešnom poslovanju Ljupkine „male maštarije”, o njenim planovima o povećanju broja muznih krava, izgradnji modernije i veće mlekare, i vraćanju ugleda kraljevačkom kajmaku koji je tridesetih godina prošlog veka i na prostorima Hrvatske bio brendiran kao žički kajmak.

Danas  se na mestu nekadašnjeg malog pogona nalazi moderna mlekara, s daleko većim kapacitetom i savremenim vrlo zahtevnim uslovima prerade, koja u svemu prati Ljupkine ambicije i planove.

„U odnosu na vašu prvu posetu u oktobru 2018. godine, sada možemo da se pohvalimo da smo napredovali i da se moji snovi i na ovom planu ostvaruju. Tada smo imali sedam muznih krava, danas u staji, o kojoj brinu moj suprug i svekar, držimo 11 rasnih krava, s tim što planiramo da i taj broj uvećamo. Podigli smo kredit, i u proširenje objekta i nabavku savremene opreme uložili 30.000 evra, mahom iz kredita, a nedostajuća sredstva obezbedili smo pozajmicom. Ne plašimo se, dobro nam ide posao, vratićemo dug banci i prijateljima”, kazuje Ljupka.

Par godina sa ovom šarmantnom damom, koja može da bude opomena i primer kako se velikim radom, voljom i entuzijazmom stiže do uspeha, radila je i njena sestra Marta, diplomirani inženjer ekologije, koju je posle udaje u mlekari zamenila Ljupkina komšinica Biljana.

Žičanka Ljupka Janić ostvaruje svoje snove: Moderna mlekara zamenila malu mlekarsku radionicu - © Milanko Danilović / Agromedia


Ustajem u osvit zore, razlivam mleko da se siri i kajmači, primam mušterije, do 13 časova ne stajem. Usput pogledam da li su deca spremna za školu, ispratim ih. Odlični su đaci, verujem da će i mlađi sin kad pođe u školu biti uspešan kao njegov brat i sestra. Vredi se žrtvovati za zlatnu decu, divan brak i skladnu porodicu”, dodaje Ljupka.

Кvalitetom sira i kajmaka do sigurne prodaje

Dobar glas o kvalitetu sira i kajmaka iz mlekare u Žiči brzo je stigao do brojnih kupaca tako da Ljupka Janić gotovo celokupnu proizvodnju mladog i zrelog sira i kajmaka prodaje u svom domaćinstvu, s tim što zbog velike potražnje mlečni proizvodi se naručuju bar par dana unapred.

„Cene su pristupačne, jeftiniji smo od kraljevačke pijace i onih u okruženju i to nam odgovara. Puno se radi ali prezadovoljna sam izborom zanimanja  i zaradom. Izgradnjom mlekare našla sam suguran posao, a fakultetska diploma neka stoji u vitrini. Hleba ne traži, kako kaže naš narod”, kaže  Ljupka.


Na njenu adresu stižu priznanja. U organizaciji jedne produkcijske i podršku nevladinih organizacija i medija, koji afirmišu žensko preduzetništvo, kreativnost i poslovnost, proglašena je „Ženom mudrosti u 2018.” Prepoznaju se i rezultati u vraćanju ugleda kraljevačkom kajmaku, što je Ljupki Janić jedan od najvažnijih ciljeva.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica