Ovaj specijalitet dolazi iz Dragačeva, potiče od hajduka, a organizuje se i manifestacija u njegovu čast

Ovaj specijalitet dolazi iz Dragačeva, potiče od hajduka, a organizuje se i manifestacija u njegovu čast

Da tradicionalni, domaći specijaliteti istorijski vezani za neko područje umnogome doprinose njegovoj turističkoj posećenosti dokaz su brojne manifestacije koje okupljaju veliki broj posetilaca. Ranije smo pisali o gastronomskim manifestacijama u Vojvodini koje su proslavile brojna mesta, a sada se selimo ka jugu i govorimo o tradicionalnom specijalitetu Dragačevskog kraja.

Dragačevski hajduk festFoto:Turistička organizacija opštine Lučani

O njmu smo porazgovarali sa Marijanom Luković iz Turističke organizacije opštine Lučani. U pitanju je hajdučki ćevap u čiju čast se organizuje manifestacija „Dragačevski hajduk fest”.

Hajdučki ćevap se pravi od svinjskog mesa, tačnije od vrata

Kako kaže naša sagovornica, hajdučki ćevap je tradicionalan dragačevski specijalitet i priprema se isključivo na ovim prostorima. Ne možete ga naći na jelovniku u bilo kojem delu Srbije. Hajdučki ćevap se pravi od najkvalitetnijeg svinjskog mesa, od vrata, odstoji par dana u marinadi, upohuje se u mešavinu začina i projinog brašna i onda se stavlja na ražanj.

„Za Dragačevo je vezan upravo zbog hajduka. Kažu da su oni na ovim prostorima bili neustrašivi i da su ih se Turci stvarno plašili. Naziv je dobio po tome što su hajduci stavljali komad mesa u pogaču, i po verovanju baš taj deo mesa od vrata je najduže mogao da stoji i bio je najhranljiviji. Zato je dobio naziv hajdučki ćevap”, objašnjava Marijana Luković.

Dragačevski hajduk fest okuplja oko 1000 posetilaca

Našu sagovornicu smo upitali i kakva je manifestacija „Dragačevski hajduk fest. Ova manifestacija je održana 26. juna.

„Održava se već tri godine. Počeo je na inicijativu Udruženja ugostitelja Guče i Turističke organizacije “Dragačevo” sa ciljem da se očuva od zaborava tradicija pripreme ovog jela. Okuplja oko 20 ekipa koje se nadmeću u pripremi hajdučkog ćevapa i oko 1000 posetilaca. Manifestacija je relativno mlada ali smatramo da ima perspektivu jer je specijalitet autentičan i predstavlja upravo dragačevski kraj”, istakla je naša sagovornica iz Turističke organizacije opštine Lučani.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica