Svet poljoprivrede Prodavnica

Tradicionalni mesni specijaliteti na veganski način: U Vojvodini prave ćevape i ćufte od semena žitarica

Prilikom pokretanja malog biznisa jedna od primarnih stvari je inovativnost. Ponuditi potrošačima kvalitetan proizvod koji je jedinstven i nov na tržištu, imperativ je svakog proizvođača, naročito kada je u pitanju prehrambena industrija. Originalnost je svakako osobina proizvoda našeg sagovornika Bogdana Bogdanovića koji je pokrenuo proizvodnju ćevapa, burgera, ćufti i nadeva, ali ne od mesa nego od proklijalog semena celog zrna žitarica.

Vegapčić ćevapFoto:Bogdan Bogdanović

Od namere da proizvode hranu za životinje do uspešnog plasmana prehrambenih proizvoda

Program zamene za meso „Vegapčić” podrazumeva vegansku varijantu proizvoda karakterističnih za srpsku trpezu. Bogdan Bogdanović, vlasnik, direktor i idejni tvorac „Vegapčića”, otkrio nam je kako je sve počelo.

„Sam početak je bio sad već daleke 2014. godine, krenuli smo sa klijanjem semena za ishranu životinja sa namerom da proizvedemo hranu za životinje bez upotrebe koncetrata i sličnih konvencionalnih hraniva. To je bila organska hrana bazirana na proklijalom semenu”, rekao je sagovornik našeg portala.

Kako kaže, suočeni sa problemom plasmana proizvoda koje su radili i nerazumevanjem okoline za isti, tražili su nove mogućnosti koje mogu proisteći iz resursa koji su imali. Tako su u decembru 2016. godine prvi put na Trgu republike u okviru manifestacije Trg Otvorenog Srca napravili ćevap od proklijalog žita „Vegapčić”. Pre toga su duže vreme pravili taj proizvod u pogonu i jeli, jer su u proizvodnom timu imali ljude koji se veganski hrane.

„Ta degustacija a i sama početna prodaja je trajala ceo period festivala, odnosno decembar 2016. godine i januar i februar 2017. Uvideli smo da taj proizvod ima potencijal, da se svideo velikoj većini prolaznika koji čak ni nisu vegani ili vegeterijanci i da je odličan za post. Sve to nas je podstaklo da uđemo u proizvodnju i prodaju zamene za meso pod imenom „Vegapčić“. U maju 2017. godine smo počeli sa distribucijom proizvoda po prodavnicama zdrave hrane“, rekao je naš sagovornik.

Klijarnik Foto:Bogdan Bogdanović

Veganski proizvodi koji podsećaju na tradicionalni srpski roštilj

Proizvode ćevape, burgere, ćufte i nadev (zamenu za mleveno meso), tako što prvo naklijaju seme, potom ga termički obrade, melju, mešaju sa začinima i formiraju u željeni oblik. Proizvode prave pretežno od proklijalog semena pšenice ali i od heljde i suncokreta, kao i varijantu bez glutena. Kako kaže, po zahtevu kupaca koriste razne vrste semena.

Proizvodi obiluju biljnim vlaknima i imaju malo kalorija, ne sadrže konzervanse, aditive, ni veštačke boje. Kako kaže naš sagovornik, proizvodi su namenjeni veganima, vegeterijancima, ljudima koji poste i svima onima koji vode računa o svojoj ishrani.

„Vegapčić stvaro podseća na pravi srpski roštilj. Proizvodi su najukusniji kada se prže na vrelom ulju, ali mogu se spremati i u rerni na pek papiru. Ko želi moze ih jesti odmah iz vakuma jer su obareni i mogu se konzumirati čim se otvore ako neko ne želi da ih termički dodatno obradi”, rekao je idejni tvorac tog brenda.

Ćevap VegapčićFoto:Bogdan Bogdanović

Sirovine kupuju pretežno od malih proizvođača jer su, kako Bogdanović kaže, sigurniji u kvalitet znajući kako ti proizvođači rade.

„Sa druge strane mi smo mala proizvodnja koja ne kupuje ogromne količine tako da nam mali proizvodjači odgovaraju, a opet oni od nas dobiju bolju cenu nego da predaju na mlin. U planu nam je da sledeće izbacimo na tržište proklijala semena heljde i suncokreta za grickanje. Spremna je celokupna linija proizvoda bez glutena koji su zamena za meso”, rekao je naš sagovornik.

Komentari