Od proizvoda sa oznakom GEOGRAFSKOG POREKLA prave delikatese: Prerada BELOG LUKA po porodičnoj recepturi

Od proizvoda sa oznakom GEOGRAFSKOG POREKLA prave delikatese: Prerada BELOG LUKA po porodičnoj recepturi

Selo Vrbica u opštini Čoka poznato je po proizvodnji belog luka, a ova povrtarska kultura iz tog vojvođanskog mesta je i zaštićena oznakom geografskog porekla. Među žiteljima ovog mesta koji se bave uzgojem belog luka je i porodica Mihok. Međutim, oni su pored proizvodnje belog luka pronašli način i da ga prerade i od njega naprave različite proizvode koji se mogu koristiti u kulinarstvu.

Prerađevine belog lukaFoto:Mikloš Mihok

Vrbički bli luk odlikuju dugotrajnost i dobre skladišne osobine

Naš sagovornik Mikloš Mihok kaže da je njegova porodica proizvodnjom belog luka počela da se bavi 2018. godine, a aktivnom distribucijom od 2019, mada se porodica Mihok i u prošlosti bavila tim poslom.

„Okvirno uzgajamo na površini između 2 i 2.5 hektara, varijacije zavise od rotacije zasada kako bi se omogućilo zemljištu da se obnovi. Beli luk koji uzgajamo je specificna prolećna sorta koja se razvila zbog tipa zemljista kao i vremenskih uslova koji su kod nas u Severnom Banatu zastupljeni. Sam luk ima visok procenat suve materije i eteričnih ulja, te dve stavke mu daju dugotrajnost i olakšavaju čuvanje”, rekao je sagovornik našeg portala.

Još jedna od prepoznatljivih osobina je da su glavice u proseku nesto manje nego kod jesenjeg belog luka što dolazi od glinastog, a ranije močvarnog zemljišta koje kompresuje glavice, ali i obogaćuje svojim bogatim mineralnim sadržajem.

Oni prodaju beli luk u pakovanju od 500 i 1000 grama i preradjevine koje prave po njihovom porodičnom receptu. One uključuju pastu od belog luka i suncokretovog ulja, pesto od belog luka, peršuna i maslinovog ulja, preliv za ribu od belog luka, peršuna i suncokretovog ulja, ukiseljeni beli luk u domaćem jabukovom sirćetu. Od druge polovine avgusta u svoju ponudu planiraju da uvrste i pletenice od belog luka koje su tradicionalna metoda konzerviranja sirovog luka od gubljenja vode to jest kaliranja.

Beli lukFoto:Mikloš Mihok

Orijentisanost ka onlajn prodaji usled pandemije virusa

Oni probiraju, čiste i mehanički obradjuju beli luk po porodičnom receptu. Planiraju da istraže procese proizvodnje sušenog, fermentisanog kao i zamrznutog belog luka. Mada oprema koja je neophodna za to zahteva velika ulaganja, polako pokušavaju da je obezbede. Ova porodica ima i zasad šljive i u planu im je da prošire proizvodnju i u tom smeru.

„Zbog toga što je predhodna godina bila takva kakva jeste morali smo se prilagoditi tržištu pa porudžbine primamo putem naše web stranice, društvenih mreža, e-maila ili telefona”, rekao je naš tridesetdvogodišnji sagovornik koji se vratio u selo Vrbica kako ne bi izumrla njihova porodična tradicija i nasleđe.

Polje belog luka Foto:Mikloš Mihok

Kako kaže Mikloš Mihok, dobro je poznato da je beli luk snažna začinska biljka koja se može koristiti na više načina. Može se upotrebljavati pri pečenju mesa i ribe, mogu se ubadati čenovi direktno u meso ili ufilovati sa nekom od prerađevina.


Takodje, pasta od belog luka se može koristiti i za prženje mesa, stavi se umesto ulja na tiganj kašičica paste i ona za razliku od oporog ukusa belog luka postane slatkasta. Ne preporučuje da se koristi “na kašiku” ili direktno kao namaz zbog jačine ukusa, ali se može pomešati sa neutralnim ili kiselim namazima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica