Kako se pravi jabukovo sirće i gde ga sve možete koristiti

Kako se pravi jabukovo sirće i gde ga sve možete koristiti

Jabukovo sirće ima široku primenu, često ga koristimo u ishrani ali često se koristi za lečenje ili regulisanje organizma. Zašto se jabukovo sirće koristi kao lek, šta sve može da leči i kako se  pravi pročitajte u daljem tekstu.

Jabukovo sirće

 

Jabukovo sirće je veoma zdravo pa se često upotrebljava i kao prirodno sredstvo za lečenje mnogih bolesti i tegoba. Ono je potpuno prirodan proizvod koji nastaje procesom fermentacije jabuka, koja ima dve faze.

U prvoj fazi šećer se pretvara u alkohol, a u drugoj, daljom fermentacijom alkohola dobija se sirće. Čitav proces traje od tri do četiri nedjelje, u zavisnosti od temperature.

Korišćenje

Jabukovo sirće je pre svega prehrambeni proizvod. Sirće spada u neophodne namirnice za ljudsku ishranu bilo da je alkoholno, vinsko ili jabukovo. U ishrani se upotrebljava u salati, kao dodatak kuvanim jelima ili za konzerviranje zimnice. Znači, jabukovo sirće koristi se kao i svako drugo sirće s tim što je zdravije od svakog drugog, do te mere da se često upotrebljava kao lek.

Jabukovo sirće

 

Jabukovo sirće – lekovita svojstva

Osnovni sastojak jabukovog sirćeta je sirćetna kiselina. Prednost domaćeg jabukovog sirćeta u odnosu na industrijski dobijeno sirće je ta što ono sadrži veoma korisnu jabučnu kiselinu. Pored toga, sadrži i druge kiseline, minerale, vitamine i esencijalne aminokiseline. Njegov bitan sastojak je i kalijum, kojeg sadrži u velikoj meri. On spada u elektrolite odgovorne za protok elektriciteta u telu. Utiče na pravilan rad mišića, creva, kao i na srčani ritam.

Upotreba

Jabukovo sirće upotrebljava se za ispiranje kose nakon pranja jer uspostavlja normalnu PH ravnotežu vlasi, blagotvorno deluje na kožu glave, otklanja perut, a kosi daje sjaj. Za to je potrebno napraviti rastvor koji sadrži 1 litar vode i 1 dl sirćeta.


Nekad se u velikoj meri koristilo za suzbijanje parazita kao što su vaši. Ono ne ubija vaši, ali uklanja gnjide sa kose, što sprečava dalje razmnožavanje ovog parazita.

Čisto ili razređeno s vodom, u razmeri 1:1, umiruje opekotine. Vodena kupka u koju je ono dodato ublažava opekotine na koži izazvane suncem. Pošto podstiče proces metabolizma, ubrzava sagorevanje masti, koristi se i kao sredstvo za mršavljenje ukoliko se za vreme ručka popije i jedna čaša vode u kojoj je rastvorena jedna kašika jabukovog sirćeta.

Za lečenje reumatoidnog artritisa preporučuju se obloge s njim, stavljene na bolne zglobove. Takođe služi za lečenje raznih kožnih oboljenja, na prvom mestu su ekcemi.


Divlje jabuke - © Pixabay

Recept za jabukovo sirće

Da bismo napravili jabukovo sirće potrebne su nam samo jabuke, najpoželjnije divlje i šećer. Na 10 kilograma jabuka dovoljno je svega 50 do 100 grama šećera, a ukoliko su jabuke baš slatke, onda šećer nije potreban. Oprane jabuke dobro usitniti, zajedno sa semenkama i korom.


Dodati šećer i izmešati. Ostaviti sve da odstoji tri do četiri nedelje. Povremeno promešati i držati na temperaturi između 18 i 25 stepeni. Kad procenimo da je gotovo procediti.

Izvor: Avaz

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica