Čips od jabuke – savršena slatka grickalica

Čips od jabuke – savršena slatka grickalica

Ukoliko ste ljubitelj grickalica ili volite da „pregrizete“ nešto između obroka, preporučujemo vam čips od jabuke! Ova zdrava alternativa uobičajenim slatkišima i brzoj hrani zavaraće glad i ojačaće vaš imuni sistem. Evo kako da je napravite. 

Poslužen čips od jabuka

Ove jabuke su najbolje za pravljenje čipsa

Čips se pravi od sušenih jabuka. Ukoliko ste u mogućnosti da birate, za sušenje su najbolje jabuke koje su krupne ili srednje veličine, koje imaju tanju koru i manju semenu ložu. Takođe, bilo bi dobro da izaberete one koje su blago kisele i bogatije suvom materijom.

Priprema jabuka za sušenje

Da biste pripremili ovu grickalicu potrebno je da odaberete 5-6 jabuka i da ih:

  • operete,
  • obrišete,
  • osušite,
  • izvadite im sredinu sa semenkama,
  • isečete na debljinu od 1-2 mm.

Da jabuke ne bi potamnele, posle sečenja ih stavite u posudu sa hladnom vodom u kojoj ste prethodno rastvorili kašičicu soli. Da ih pripremite za sušenje samo ih izvadite iz te posude i papirnim kuhinjskim ubrusom otklonite višak vode.

Nakon toga jabuke idu na sušenje.

Načini sušenja jabuka

U zavisnosti od toga kada stavljate jabuke na sušenje, i kakvom tehnologijom raspolažete, izdvajaju se različiti načini sušenja:

  • Na otvorenom – traje dugo, zahtevan je i pogodan za letnje sorte jabuka. Možete sušiti celu količinu odjednom, ali morate se paziti insekata i vlage. Isečene jabuke prostrite u tankom sloju po čistoj podlozi ili ih nanižite na konac, i sušite na suncu 3-4 dana, ili u hladu 7-8 dana.
  • U rerni šporeta – ne možete sušiti celu celu količinu ali sušenje kraće traje. Isečene kriške postavite na pleh u tankom sloju i sušite na 75 stepeni. Ostavite vrata rerne malo otvorena, a pri kraju sušenja smanjite temperaturu na 50-55 stepeni. Tokom sušenja jabuke se moraju redovno proveravati i mešati. Sušenje ovom metodom traje 7 časova, a jabuke na kraju treba da budu svetle, a ne tamne ili zagorele.

Novije metode:

  • U mirkotalasnoj pećnici – treba vam svega nekoliko minuta.
  • U sušilici voća i povrća – najbolji metod sušenja, ako raspolažete ovim uređajem.

Prirodno sušenje jabuka © Pixabay


Ukoliko sušite jabuke u rerni, posle potapanja u vodi stavite kriške jabuke na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Papir stavljamo da se jabuke ne bi lepile za tepsiju. Kriške ređajte u jednom sloju, a dozvoljeno je i da se neke i preklope jer sušenjem dolazi do njihovog skupljanja.

Bilo bi zgodno da imate rernu sa ventilatorom kako biste mogli da stavite u nju više tepsija istovremeno. Tako će vam se više korišćenje struje isplatiti.

Začinite i dodajte nove ukuse

Jabuke su same po sebi ukusne, ali ne može škoditi da ih malo oplemenite nekim začinima i dodacima. Možete ih obogatiti dodavanjem:


  • limunovog soka,
  • meda
  • cimeta,
  • rogača.

Začinite sušene jabuke © Pixabay

Ukoliko se odlučite za dodavanje ovih sastojaka, samo uvaljajte jabuke u njih pre pečenja ili sušenja.


Čips od jabuke dobar je kao zamena svežim jabukama, u onim mesecima kada ih nema u tom stanju. Zbog svoje hrskavosti i osvežavajućeg ukusa, ali i zdravih svojstava, biće savršena zamena za slani čips na koji ste navikli. Ukoliko se odlučite na pravljenje ove grickalice obavezno nam javite kako je prošlo!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica