Svet poljoprivrede Prodavnica

Iz ugla proizvođača: Ove dve sorte jagode su se pokazale isplativim i lakim za preradu

Ukoliko se bavite uzgojem jagoda ili planirate da gajite tu voćnu kulturu u budućnosti važno je da čujete mišljenje i drugih koji su se u tome oprobali i zabeležili veliki uspeh. Još je važnije saznati iskustvo onih koji su otišli korak dalje i osnovnu poljoprivrednu proizvodnju povećali na veći nivo preradom.

JagodeFoto:Jasmina Gajić

Mi vam donosimo priču Jasmine Gajić, proizvođača jagoda iz Kamendola, koja gaji sorte koje nisu toliko svakidašnje: zengu zenganu i florens i bavi se njihovom preradom.

Sorta zenga zengana se ne raspada prilikom kuvanja

Sve sorte koje uključuju pomenute dve, italijanske sorte albu i aziju (koju ima na manjem prostranstvu) gaji na površini od 45 ari. Pored ove voćne kulture uzgaja i još jednu – trešnje.

Na pitanje zašto se opredelila za sortu zenga zengana odgovara da je to učinila jer je u pitanju industrijska sorta koja joj je odgovarala jer je prošle godine počela da proizvodi džemove i slatka.

„Bila mi je potrebna neka takva sorta upravo zbog slatka, ta sorta je sama po sebi sitna, veoma rodna, sa pre svega fantastičnim mirisom i ukusom. Laka je za preradu, ne raspada se prilikom kuvanja, što je vrlo pogodno naročito kada se pravi slatko“, naglasila je naša sagovornica.

Ona ističe da je ova sorta osetljiva kada je u pitanju suša koju ne trpi, te joj je voda stalno neophodna. Takođe, kako kaže, manje je tolerantna od sorti albe i azije na trulež korena. Ona ovu sortu gaji organski, bez prskanja to jest upotrebe hemijskih preparata, koristi samo organska đubriva.

„Imam prirodan izvor vode odnosno iskopan bazen sa vodom i preko cisterne crpim vodu i zalivam jagode. Neophodno joj je redovno zalivanje. Ove godine je prosečan prinos bio od jednog kilograma do 1,1 kilogram po jednoj biljci. Ja imam oko 1200 – 1300 živića, tako da je to dovoljno za moju preradu“, rekla je ova proizvođačica sa područja opštine Grocka i dodala da se trudi da njena prerada bude što kvalitetnija birajući samo zdrave plodove za istu i ne koristeći konzervanse, samo pasterizaciju.

Od ove godine proizvodi i sirup od jagoda

Kako naglašava, ona je pre nego što se opredelila za zengu zenganu istraživala sorte na internetu, jednu po jednu sortu je listala i detaljno pretraživala. Pošto je kao dete odrasla uz domaće džemove želela je da otkrije koja sorta je njoj najbolja za preradu. Probala je da prerađuje i italijansku sortu albu koja se takođe pokazala dobro, ali je, prema njenim rečima, za slatko potrebna sorta koja je sitnija, čvrsta i ima malo drugačiji ukus.

Nakon što je istražila tu sortu i shvatila da je odgovarajuća kontaktirala je ljude koji je uvoze iz Holandije i oni su je uputili još bliže na tu sortu. Ona svoje proizvode prodaje preko interneta, a kupuju ih i ljudi koji kod nje kupuju jagode u svežem stanju i upoznati su sa njenim radom.

Kako kaže, preko cele godine ima prodaju džema i slatka, a od ove godine je počela i sa proizvodnjom sirupa od jagoda koji se poprilično dobro pokazao.

Prerada jagodaFoto:Pixabay

Sorta florens je veoma rodna, sočna i mesnata

Kada je u pitanju sorta florens, o njoj priča sa još većim oduševljenjem i entuzijazom.

Kako kaže, za sortu florens se opredelila jer je predeo gde gaji italijanske sorte poprilično nizak i česti su mrazevi. Prema tome uglavnom taj prvi rod jagode odnosno prvi cvet koji se pojavi kod jagode njoj izmrzne.

„Morala sam da pronađem neki način odnosno sortu koja će da odloži to cvetanje. Pretraživala sam na internetu, pitala sam ljude koja je najkasnija sorta a da je pritom rodna, pa su mi ljudi preporučili tu sortu i elsantu. Nakon dvoumljenja sam se odlučila za florens i oduševila se. Malo je reći da sam prezadovoljna, u pitanju je biljka koja je veoma rodna, daje čak 1,2 kilograma po živiću. Po ukusu je najsličnija zenga zengani“, rekla je Jasmina Gajić.

Ova sorta je izrazito dobra za preradu, od nje pravi džemove jer je sočna, mesnata, a pritom veoma slatka te je potrebno dodavati znatno manju količinu šećera, što povećava njenu isplativost.

„Ova sorta nije zahtevna, manje iziskuje vode. Evo ja nju sada zalivam pošto je još berem i velike su vrućine. Zalivam je svaki, eventualno svaki drugi dan. Što se tiče prihrane nisam ništa preterano forsirala, htela sam da vidim kakav će imati prinos. Ona je vrlo prinosna sa kvalitetnim plodovima i otpornosti na trulež“, istakla je ona za naš portal.

Cena florensa na pijaci kao cena prvih jagoda

Kada je u pitanju isplativost naročito ističe drugu sortu, to jest florens, jer ona nju sada prodaje kada na pijacama više nema jagoda, te ima dobru cenu po kilogramu koja je stoga jednaka ceni prvih jagoda.

Za kraj ističe da joj se i sorta alba pokazala kao dobra na tržištu i da će proširiti njenu proizvodnju, kao i florens koju će da proširi na još jednoj parceli.

Komentari