NA STUDIJAMA DOBIO IDEJU ZA BIZNIS: Dvadesetdvogodišnjak uspešno proizvodi ULJE i PUTER od LEŠNIKA

NA STUDIJAMA DOBIO IDEJU ZA BIZNIS: Dvadesetdvogodišnjak uspešno proizvodi ULJE i PUTER od LEŠNIKA

Upotreba lešnika se najčešće vezuje za pravljenje torti, kolača i drugih slatkih đakonija, ali da li ste znali da od ovog koštunjavog voća može da se napravi ulje i puter? Razgovarali smo sa Aleksom Racom iz sela Nakovo, nadomak Kikinde, koji se sa svojom porodicom bavi uzgojem lešnika i preradom istih u ulje, puter i druge proizvode.

Puter od lešnikaFoto:Aleksa Raca

Ovaj dvadesetdvogodišnjak, inače student Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu na smeru Agroekonomija, kaže da su on i njegova porodica sa pravljenjem ovih  proizvoda pod imenom “Nutto” počeli u avgustu 2020. godine.

Na parceli od 2,8 hektara uzgajaju oko 1.000 sadnica lešnika

Prvobitna proizvodnja se odvijala na malim kućnim aparatima,a ona je sada unapređena nabavkom novijih mašina koje pospešuju i ubrzavaju proces proizvodnje samih proizvoda.

„Tokom studija sam se više puta susretao sa važnošću finalizacije gotovog proizvoda. Na taj način pružamo mogućnost sebi da na samoj sirovini ostvarimo dodatnu vrednost. Godinu dana sam se bavio pronalaženjem proizvoda koje bih mogao da svrstam u ponudu“, rekao je sagovornik našeg portala.

Njegova porodica lešnik uzgaja na površini od 2,8 hektara. Voćnjak se nalazi u blizini sela Nakovo na srpsko – rumunskoj granici. Kako kaže ovaj mladi Banaćanin, na toj parceli se nalazi oko hiljadu sadnica lešnika.

Pre podizanja zasada poljoprivredno zemljište se koristilo za potrebe ratarske proizvodnje. Pre nego što je lešnik zasađen je urađena analiza zemljišta gde je utvrđeno šta je potrebno uneti u zemljište da bi ga doveli u optimalno stanje za podizanje zasada leske na njemu.

„Zasad je podignut 2015. godine i tada su od sorti posađene: Tonda Romana, Istarski dugi, Halski džin, a od oprašivača su izabrani Kosford, Daviana i Crveni Lambert. Celokupna površina zasada je u sistemu jalovog ugara, koji se na našem tipu zemljišta pokazao kao najpogodniji“, rekao je ovaj mladi proizvođač.

Zasad lešnikaFoto:Aleksa Raca

Pored ulja i putera, tu su i krem i med

Njihova proizvodnja započinje donošenjem lešnika sa parcele gde se on sakuplja, a nakon toga se skladišti. Prvi korak u preradi je odvajanje jezgra od ljuske lešnika. Njihovi proizvodi uključuju ulje, puter, krem od lešnika, med i lešnik.

„Ukoliko proizvodimo lešnikov puter, med i lešnik ili Nutto krem, lešnik prvo ispečemo i odvojimo opno, dok za proizvodnju ulja lešnik treba da bude sirov. Pri hladnom ceđenju ulja, od prerađene količine dobijamo oko 60 posto ulja lešnika”, rekao je Aleksa Raca.


Kada je reč o proizvodnji lešnikovog putera, nakon što se ispeče i oljušti, lešnik se propušta kroz mlin i dobija se puter koji je spreman za pakovanje.

Pri proizvodnji kombinacije meda i lešnika meša se lešnikova pasta i med, bez upotrebe konzervansa ili emulgatora jer je med po svojim karakteristikama prirodni konzervans.

Naš sagovornik bavi se i proizvodnjom kakao krema koji u sebi sadrži 13 posto lešnika. Kako kaže, ovaj proizvod je nastao iz težnje da se tržištu ponudi krem sa visokim procentom lešnika.


Povratak u rodno selo nakon završenih studija

Dosadašnji plasman njihovih proizvoda je uključivao prodaju sa kućnog praga uz mogućnost naručivanja preko web stranice. Društvene mreže su vremenom postale još jedan vid njihove prodaje, u čemu su im prevashodno pomogle grupe na društvenoj mreži Fejsbuk jer su na taj način došli do novih kupaca.


„Za sada nemamo nameru da proširujemo proizvodnju na nove proizvode od lešnika već planiramo proširenje proizvodnje na ostale orašaste plodove. Uz to mogu navesti da je planirana i proizvodnja kikiriki putera bez dodatih emulgatora“, istakao je Raca.

On kaže da se opredelio za Poljoprivredni fakultet jer se njegova porodica u to vreme već bavila leskom i ima želju da se nakon navršenih studija vrati u rodno selo i nastavi da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i preradom sirovina.

„Nakon završenih predavanja se posvećujem pregledu porudžbina za taj dan i planiranju proizvodnje gotovih proizvoda da bih u što kraćem roku ispoštovao porudžbine kupaca. U svemu imam punu podršku familije, uz pomoć svog oca se trudim da sve agrotehničke radnje budu ispoštovane u optimalnim rokovima za to, jer želimo da imamo kvalitetnu sirovinu koja je preduslov za dobar proizvod“, naglasio je ovaj Vojvođanin.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica