12 čudnih činjenica koje će promeniti vaš stav o hrani

12 čudnih činjenica koje će promeniti vaš stav o hrani

Hrana i njen kvalitet su teme o kojima se stalno priča, pa ipak, i pored toga često ne znamo šta konzumiramo. Iako pažljivo čitamo deklaracije ne možemo biti sigurni u poreklo sastojaka koji se koriste u proizvodnji. U ovom tekstu saznajte zanimljive činjenice o hrani, a neke od njih promeniće stav prema hrani koju često kupujemo u marketima.

 

Banana - © Pixabay

1. Kultivacija GMO biljaka je dopuštena u većini zemalja sveta

U većini zemalja, dopušteno je uzgajati genetski modifikovane useve bez ikakvih ograničenja, jer još uvek nema naučnih dokaza da su takvi usevi štetniji od prirodnih. Najrašireniji GMO usevi su soja, kukuruz, pamuk, uljana repica i šećerna trska.

2. Pravo balzamiko sirće (aceto balsamico) nikad nije jeftino

Tradicionalna proizvodnja vinskog sirća uključuje branje i odabir kvalitetnog grožđa koje se zatim kuva dok se ne zgusne, a onda se ostavlja da fermentira barem tri godine. Visoko kvalitetno vinsko sirće se ostavlja čak i po sto godina. Naravno da tako komplikovan i dugotrajni proces izrade vinskog sirća ima uticaj i na njegovu cenu. Uzmite to u obzir sledeći put kad ga kupujete.

3. Kineski kolačići sreće nisu originalno iz Kine

Kolačiće sreće smatraju delom kineske kuhinje, ali u Kini ih nikada nećete pronaći. Razlog tome je što oni uopšte ne spadaju u kinesku kuhinju. Ove kolačiće su osmislili Japanci u San Francisku.

Kolač sudbine - © Pixabay

4. Lažni vasabi

Originalni vasabi se može jesti samo u Japanu gde se priprema pod tačno određenim uslovima: u tekućoj vodi između 10 i 17 stepeni celzijusa. Koren vasabija dozreva tri do četiri godine a kilogram košta oko 20.000 dinara. Zato se u drugim zemljama koristi imitacija vasabija koja se radi od rena, senfa, i zelene boje za hranu.

5. Jedemo insekte, a toga nismo ni svesni

Crveni pigment za hranu, poznat pod kodom E120 često se koristi kod bojenja hrane. Ali nisu svi upoznati s činjenicom da se crvena boja dobija iz karminske kiseline, koju u prirodi stvaraju tvrdokrilci.


6. Kečap se može napraviti bez paradajza

Uprkos činjenici da su cene paradajza relativno povoljne, on se u proizvodnji kečapa često menja jeftinijim sastojcima, kao što je sok od jabuke, gustini, boje i aditivi. Kako biste razlikovali veštački kečap od pravog kečapa napravljenog od paradajza, najpre pogledajte njegovu boju – trebala bi biti jarko ili tamno crvena. Što se tiče konzistencije, pravi kečap je gust.

Kečap - © Pixabay

7. Zašto krekeri imaju rupice na sebi?

Krekeri nemaju rupice na sebi kako bi lepše izgledali, one zapravo imaju važnu ulogu kod pečenja – omogućavaju krekerima da se ravnomerno ispeku. Da ih nema, krekeri bi bili puno deblji i nimalo hrskavi.


8. Kanola i ulje od uljane repice je ista stvar

Kanola zapravo znači „Canadian Oil”, kanadsko ulje s malim brojem kiselina. Jedino po čemu se razlikuje od klasičnog ulja uljane repice je smanjeni udeo (do dva posto) erukične kiseline, koja ne samo da loše utiče na ukus ulja već može biti i otrovna.

9. Broj kalorija napisan na pakovanju može biti netačan

Problem s količinom kalorija proizvoda je u zastarelom sistemu merenja. Na primer, u merenju se ne uzima u obzir kako se broj kalorija absorbuje u telu u zavisnosti od načina prehrane pojedinca. Tek nedavno su naučnici otkrili da celi bademi imaju dvadeset posto manje kalorija nego što se pre mislilo, a pistaći pet posto manje.


Avokado - © Pixabay

10. Neke namirnice mogle bi da nestanu

Kao posledica globalnog zagrevanja i drugih negativnih faktora, neke namirnice su pred nestajanjem:

  • Avokado – Nije isplativ za uzgajanje budući da je potrebno 1000 litara vode za jedan kilogram;
  • Banana – Zbog toga što su pogođene epidemijom gljivičnih bolesti, biljke banane brzo nestaju;
  • Med – Posljednjih godina broj pčelinjih kolonija značajno je smanjen. Razlozi su grinje iz Azije pesticidi i loša ishrana pčela;
  • Čokolada – Kvalitet kakaovih zrna znatno se pogoršao posljednjih godina, tako da su usevi smanjeni za polovinu;
  • Neke vrste jabuka – One kojima odgovaraju hladnije zime.

11. Gumene voćne bombone sadrže isti vosak kao i sredstvo za poliranje auta

Osim želatina, boja i drugih sastojaka, gumene voćne bombone takođe sadrže karnauba vosak (E903), koji je napravljen od palminog lišća. Taj isti vosak se koristi za poliranje automobila, nameštaja, a koristi se i u kozmetičkoj industriji.

12. Piletina je jako “narasla” u zadnjih 60 godina

U ovom razdoblju pilići su se povećali u predelu prsa i nogu. Neki tvrde da je to posledica dodatnih hormona i steroida u njihovoj ishrani. No, mnogobrojni uzgajivači tvrde da je to posledica poboljšanih uslova života kokoši, stalni medicinski nadzor i unapređeno moderno razmnožavanje.

Izvor: Brightside

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica