Preko 15 godina proizvodi OVAJ PARADAJZ i uvek proda sve!

Preko 15 godina proizvodi OVAJ PARADAJZ i uvek proda sve!

Proizvodnju paradajza i paprike na preko 7 hiljada kvadrata, porodica Čikoš iz Mužlja obavlja već duži niz godina. Pored zaštićenog prostora i svih preduzetnih agrotehničkih mera, Erne Čikoš shvatio je na vreme da je odabir dobrih hibirida i sorti ključ za visok prinos! Za hibride paradajza kompanije Holland Angro znao je odmah da su pravi izbor.

Duško Bajić iz Starih banovaca takođe sarađuje sa Holland Angro kompanijom.

“Većinom su svi rozi paradajzi. Cornabel rozi su smo uzeli ove godine po prvi put za ogled. Tu je i šljiva rozi Jangcy koji je takođe veoma zahvalan za proizvodnju.”, otkriva Duško i dodaje da crvenog uzima nešto manje jer, kako kaže, polako izlazi iz mode.

Đorđe Ilić, ispred kompanije Holland Angro navodi da oni posluju sa dve semenske kuće Vilmorin i Blumen, čiji je prepoznatljivi Cornabel paradajz. U pitanju je paradajz-paprika, nešto novo na tržištu. Nedavno su  dobili i pink varijantu takvog paradajza.

“Imamo pink paradajz VP1 i VP2 koji idu u ranu proizvodnju i kasnu proizvodnju. Plodovi su oko 200-250 grama, meso je karakteristično i veoma ukusno.”, ističe Đorđe.

Odabrali su da budu zastupnici italijanske kuće Blumen jer imaju specifične paradajze.

“Italijani su prvenstveno gurmani i više gledaju na ukus nego na komercijalnu stranu proizvoda tj. da može da stoji u supermarketu. Paradajzi su specifičnog ukusa, ljudima se sviđaju jer podsećaju na onaj stari domaći paradajz.”, kaže Đorđe.


proizvodnja-paradajzaProizvodnja paradajza, plod od distributera semena kompanije Holland Angro - ©Agromedia

Zašto proizvođači sarađuju sa kompanijom Holland Angro?

Duško Bajić kao glavni razlog uspešne saradnje navodi odličnu komunikaciju i  stručnu pomoć u vidu saveta sa agronomom. Uz to, naravno, dodaje i neprikosnoveni kvalitet njihovih semena, koji su po ukusu veoma prepoznatljivi.

Stručna pomoć koju dobija od kompanije Holland Angro je bitna i, kako navodi, neophodna.

“Svaki hibrid je poseban. To što je ista biljka, ne znači da je ista tehnologija. Nekada zajednički sednemo i planiramo godinu – šta i kako da radimo. Takođe, kada mi naiđemo na neki problem, oni su tu da nam prenesu iskustva kako bi to moglo da se reši, što je jako bitno.”, naveo je Erne.


Kompanija Holland Angro u svom poslovanju se vodi time da ne možete samo dati seme i pustiti ih da rade sami. Ističu važnost specifičnosti proizvoda i upućivanja proizvođača u pravilne načine rada za najveće prinose.

“Morate im objasniti kada treba da poseju, da li je rani, ili kasni hibrid, vegetativan ili generativan. Potrebno je dobiti plodovi koji su komercijalni tj. takvi da odgovaraju za prodaju na pijaci. Takođe, savetujemo ih da koriste što manje hemije jer je najvažnije da proizvod bude zdrav.”, rekao je Đorđe.


vp1f1Plod paradajza tipa VP1 F1 - ©Agromedia

Da li se isplati gajiti paradajz u zaštićenom prostoru?

Naši sagovornici svoje proizvode uglavnom prodaju u maloprodaji. Kako kažu, to je glavni dokaz da sve ide kako treba.

Erne je istakao i koliko je važna saradnja između proizvođača i prodavca: “Oni nas usmeravaju na ukuse, boje i oblike koji su zahtevi kupaca, pa onda zajedničkim kompromisom radimo odabir za iduću proizvodnju.”

“Kupaca ima sve više i više, jer žele da jedu kvalitetnu i zdravu hranu. Sa Holland Angro radim već 3 godina – znači da sam prezadovoljan.”, zaključio je Duško.

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica