Koja je tajna uspeha Udruženja proizvođača paprike iz Ruskog Krstura?

Koja je tajna uspeha Udruženja proizvođača paprike iz Ruskog Krstura?

Udruženje proizvođača paprike iz Ruskog Krstura postoji već deset godina. Ove godine ono broji 75 članova, a većina njih bavi se proizvodnjom na otvorenom polju.

O tome kako se u Ruskom Krsturu proizvodi paprika, koja sorta je najsigurnija za prodaju i na kojoj površini se gaji ova povrtarska kultura razgovarali smo sa Dušicom Oros, članicom Udruženja proizvođača paprike iz Ruskog Krstura.

Ona nam je objasnila: „Jedino rasad proizvodimo u plastenicima, ali uglavnom je sve na otvorenom polju. Ove godine proizvodili smo papriku na oko 400 hektara zemlje i smatramo da je to zaista velika površina.“
 

Paprika - ©Agromedia 

Imamo i jednu manifestaciju na koju pozivamo otkupljivače kako bi naša paprika lakše izašla iz sela. Ove godine je bila četvrta po redu, imali smo devet otkupnih mesta i prodali smo svu papriku. Inače, nismo previše zadovoljni ovogodišnjom berbom, jer je zbog vremenskih uslova bilo mnogo više paprike druge klase nego prve“, dodaje ona.

Pomenuta manifestacija nosi naziv „Dani paprike u Ruskom Krsturu” i predstavlja ne samo važan poljoprivredni, već i turistički, privredni i kulturni događaj.
 

Paprike - ©Agromedia


„Sledeće, 2016. 
godine, manifestacija se održava 13. avgusta, u subotu. Naravno, ja opet pozivam sve otkupljivače da dođu i vide našu papriku i to pred samu berbu”, istakla je gospođa Dušica.

Osim izvozom u inostranstvo, paprikari iz ovog udruženja mogu da se pohvale i odličnim prinosom. U Ruskom Krsturu ove godine na jednom hektaru zemlje prosečno se proizvodilo oko 50 tona paprika. Zato danas mnogi stručnjaci i ljubitelji dobre paprike, kada se govori o proizvodnji ovog povrća, ne misle samo na Leskovac, već i na ovo malo mesto u plodnoj bačkoj ravnici.


Uzimajući u obzir razvoj povrtarstva u Ruskom Krsturu, još jednom bismo mogli da istaknemo da je udruživanje jedan od najsigurnijih i najboljih recepata za uspeh. 

„Smatramo da smo po proizvodnji paprika dostigli Leskovčane. Krsturska paprika je već na dobrom glasu. Kada je reč o ceni, mislim da je i ona ista kao u Leskovcu. Ove godine prva klasa koštala je oko 50 dinara, a druga oko 25”, ispričala nam je ova povrtarka.


Iako u Vojvodini većina povrtara tradicionalno gaji paprike babure, povrtari iz Ruskog Krstura, na naše iznenađenje, uglavnom gaje sortu slonovo uvo kompanije „Superior” iz Velike Plane. Pitali smo zašto je to tako.
 

Paprike - ©Agromedia 


,,Zato što je najtraženija paprika i najbolje se prodaje. Osim nje, imamo naravno i babure, paradajz paprike i druge, ali to su male količine, samo za pijace. Čak 99% paprika je sorte slonovo uvo i znamo da dobro ide prodaja te sorte, zato za sada još ne eksperimentišemo”, zaključila je Dušica.

Zahvaljujući udruženju, njegovi članovi mogu lakše da dođu do kupaca paprike. Takođe, imaju priliku da prisustvuju raznim predavanjima u zimskim mesecima, ali i da dobiju savete stručnjaka tokom cele godine.
 

Dušica Oros - ©Agromedia  

Uzimajući u obzir razvoj povrtarstva u Ruskom Krsturu, još jednom bismo mogli da istaknemo da je udruživanje jedan od najsigurnijih i najboljih recepata za uspeh. Zato ćemo o udruživanju poljoprivrednika širom zemlje i dalje govoriti, a nadamo se da će već sledeće godine, posle donošenja novog Zakona o zadrugarstvu, njihov broj biti znatno veći.

Sagovornica:
Dušica Oros, Udruženje proizvođača paprike Ruski Krstur

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica