Zašto su kultiviranje i okopavanje važne mere za proizvodnju paprike

Zašto su kultiviranje i okopavanje važne mere za proizvodnju paprike

Međuredno kultiviranje i okopavanje veoma su značajni za visok prinos paprike. Ovim merama, površinski sloj zemljišta, obogaćuje se vazduhom i održava se nivo vlage. Ove mere nege se obavljaju u toku vegetacije, sve dok biljke ne sklope redove, a prva se obavlja 10-15 dana nakon rasađivanja.

Gajenje paprike - © Agromedia

Okopavanje i kultiviranje

Posle svakog navodnjavanja ili posle svake jače kiše treba izvršiti međuredno kultiviranje ili okopovanje, da ne bi došlo do obrazovanja jake pokorice. Dubina prva dva kultiviranja ne sme biti veća od 3 – 5 cm, ostala kultiviranja treba obavljati na dubinu od 5 – 7 cm. Pored kultiviranja, paprika izrazito dobro reaguje i na okopavanje. Ova mera nege je značajna da uništi korov u redu i da razrahli zemljište u zoni korenovog vrata. U toku vegetacije treba obaviti 2 – 3 okopavanja, na dubini 5 – 7 cm. Prvo okopavanje treba obaviti zajedno sa prvim kultiviranjem.

Sa obzirom da paprika ima dugu vegetaciju, neophodno je obezbediti dovoljno hraniva u pristupačnom obliku tokom celog vegetacionog perioda. Prihranjivanjem treba da se obezbedi ujednačeno snabdevanje biljaka hranivima tokom rasta i razvića, a naročito u vreme povećanih potreba za vodom. Stalnim navodnjavnjem povećano je ispiranje hraniva, a istovremeno je povećano i usvajanje hraniva od strane biljke. Kod paprike su potrebna dva prihranjivanja, kako sa azotom, tako i fosforom i kalijumom.

Zasad paprike - © Agromedia

Đubrenje

Prvo prihranjivanje obavlja se posle prijema biljaka sa ¼ od ukupne količine azotnih đubriva (150 – 200 kg/ha KAN-a) i to 2 – 3 nedelje nakon sadnje. Drugo prihranjivanje se obavlja u fazi punog cvetanja i zametanja plodova ¼ N i 1/3 P i K đubriva od ukupne količine. Posle svakog prihranjivanja neophodno je navodnjavanje, zbog unošenja đubriva u zemljište. Nakon toga treba obaviti međuredno kultiviranje ili okopavanje, kako bi nraniva bila pristupačna biljkama. Tokom vegetacije kod paprike se može obaviti i folijarna prihrana u cilju obezbeđenja boljeg porasta i zdravstvenog stanja biljaka, dodavanjem različitih folijarnih đubriva sa makro i mikro elementima.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: doktor poljoprivrednih nauka Mijodrag Đorđević PSSS Zaječar 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica