Jesenjom setvom graška postiže se veći i kvalitetniji prinos

Jesenjom setvom graška postiže se veći i kvalitetniji prinos

Grašak spada u povrće koje se gaji već vekovima. On može biti jesenja, ali i prolećna kultura. Poznato je da će, ukoliko postoji mogućnosti da se grašak poseje u jesen, prinos biti veći i kvalitetniji, a biljka će biti znatno otpornija. Zato, iskoristite ovaj period da obogatite Vašu baštu za još jednu veoma hranljivu kulturu.

 

Ukoliko se sada odlučite za setvu graška treba da odaberete one sorte koje su kasnijeg vegetacionog perioda, odnosno kojima je potrebno više vremena od setve semena do berbe ploda graška. Na taj način ćete biti sigurni i da neće doći do oštećenja usled hladnog perioda. 

Setva graška

Setva semena graška može se obaviti u jesenjem periodu, pred sam početak hladnog vremena. To znači da je sredina oktobra ili druga polovina tog meseca najpovoljniji termin za setvu semena graška.

Šta sve odlikuje grašak šećerac

Grašak 

Termin kada se seje seme graška je veoma važan, jer ukoliko se poseje u drugoj polovini oktobra biljka će moći da isklija, da se razvije i da formira nekoliko listova. Njena visina ne bi trebalo da pređe 5 do 7 centimetara.

10 biljaka izuzetno bogatih gvožđem koje možete gajiti u vašoj bašti

Na taj način biljka je najbolje i najkvalitetnije pripremljena da opstane i da u narednom periodu prezimi bez oštećenja od zime. Ukoliko se odlučite za jesenju setvu graška, koristite nešto veću količinu semena prilikom setve, jer uvek dolazi do propadanja od hladnoće u toku zime.
 


Grašak 

Načini setve graška

Grašak možete sejati u redove ili u kućice, odnosno u grupe. Ukoliko se odlučite za setvu semena u redove najbolje je sejati grašak u dvoredne leje, odnosno sa razmakom između redova od 30 do 35 centimetara. Nakon toga, bilo bi najbolje napraviti razmak od oko pola metra.

Tako posejan grašak omogućava da se biljke naslone jedne na druge i ne padaju na zemlju. Inače, poznato je da stabljika graška može da dostigne dužinu od pola metra do metar i po. Zbog toga se mogu koristiti potpore koje se postavljaju između redova, kao što su mreže, grančice ili špaliri, a mogu se i jednostavno nasloniti red na red i tako će biljke same sebi stvarati oslonac.
 


Grašak nije ljubitelj preterano hranljivih zemljišta.


Seme graška je veoma krupno. Grašak se seje na dubini od 2 do 3 centimetra, a zatim ga je potrebno obilno zagrnuti i pogaziti. Na taj način će kontakt semena sa zemljom biti kvalitetniji i biljka će brže klijati. Ukoliko se desi da tokom setve semena graška u jesenjem periodu vreme bude sušno i nema dovoljno vlage, biljku je neophodno zaliti.

Prihrana zemljišta za setvu graška

Ako ste pripremili zemlju za setvu semena graška, a smatrate da zemljište nije dovoljno kvalitetno, možete dodati određene količine organskih ili mineralnih đubriva. Ipak, znajte da grašak nije ljubitelj preterano hranljivih zemljišta, jer ukoliko postoji velika količina organske materije može se desiti da grašak dobije izuzetno veliku zelenu masu. Kao posledica toga neće biti formirano dovoljno mahuna, odnosno plodova.
 

dipl. inž. Vladimir Milutinović - ©Agromedia 

Vrste graška

Kada je reč o vrstama semena graška, postoje one koje se koriste za sejanje na zrno i zovu se krunci. Oni mogu biti glatki ili grubi, na osnovu čega možete znati da li su izuzetno slatkog ili blagog ukusa. Postoji i grašak koji se seje u proleće. Takve vrste graška zovu se šećerci ili graškovi mahunaši. One se koriste za ishranu kao boranija, odnosno jestiva je cela mahuna sa mladim zrnima.

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica