PRAVILA POSTOJE – Kako da znate da je BUNDEVA ZRELA i da je treba ubrati?

PRAVILA POSTOJE – Kako da znate da je BUNDEVA ZRELA i da je treba ubrati?

Jesen se često smatra sezonom bundeve. Dok se većina povrća bere na vrhuncu zrelosti, vreme za berbu bundeve obično je jesenji period. Ali šta ako je jesen stigla, a bundeve još nisu spremne za berbu? Da li ih tada ipak ubrati?

bundeve u korpi

Kada se beru bundeve?

U zavisnosti od sorte, bundevama je obično potrebno između 90 i 120 dana da dostignu zrelost. Vrući i vlažni dani mogu uzrokovati rano sazrevanje bundeve. na rano sazrevanje utiče i svako stanje koje dovodi do preranog umiranja vinove loze. Isto tako, toplija jesen omogućava da loze bundeve nastave da rastu, što može odložiti sazrevanje.

Osim ako ne želite da bundeve koristite za rezbarenje ili bilo kakvu dekoraciju, već za hranu, idealno vreme za branje bundeva je kada su one potpuno zrele. Bundeve koje su dostigle vrhunac zrelosti imaće najbolji ukus, boju i najduži rok trajanja. Da biste znali kada da berete bundeve, proverite ove znake zrelosti:

  • Tamnija boja – Bez obzira da li ste posadili narandžastu ili neku drugu boju bundeve, proverite da li je bundeva potpuno promenila svoju boju u odnosu n.
  • Tvrda kora – Pokušajte da zarijete nokat u površinu bundeve. Ako ne ostavi udubljenje, koža je očvrsnula i ona je spremna za branje. Ako je mekana i nokat lagano prolazi kroz nju onda je treba ostaviti da dozri
  • Drvenasta stabljika – Žuti listovi i vinova loza na kraju vegetacije ukazuju na sazrevanje voća. U ovom trenutku, stabljika će početi da postaje smeđa i drvenasta.
  • Šuplji zvuk – Lagano “kucnite” u bundevu. Zrela bundeva će proizvesti šuplji zvuk.

bundeve na polju

Kako se beru bundeve?

Kada su bundeve potpuno zrele, upotrebite par oštrih makaza za orezivanje da odsečete lozu nekoliko centimetara udaljeno od bundeve. Ako ostavite deo stabljike na bundevi to će je učiniti privlačnijom, plus sprečava truljenje ploda. Da se ​​stabljika ne bi slomila, nikada je ne koristite kao ručku za podizanje ili nošenje bundeve.

Sveže ubrane bundeve mogu se odmah koristiti u receptima ili konzervirati za buduća kulinarska jela. Bundeve namenjene za skladištenje ili upotrebu kao jesenji dekor će morati da se izleče. Ovaj proces omogućava kori da se stvrdne i da sve ogrebotine zarastu.

Sušenje se može obaviti na terenu pod uslovom da je vreme toplo i suvo. Potrebno je 7 do 14 dana da se bundeva osuši u idealnim uslovima na temepraturi od 27-29 stepeni C i da bude oko 80% vlažnosti. Ako uslovi nisu pogodni za sušenje u polju, pažljivo premestite bundeve u toplo i suvo sklonište da se očvrsnu.

bundeva


Nakon što se bundeve izleče, mogu se izlagati, rezbariti ili čuvati. Bundeve se mogu čuvati 10 ili više nedelja na 10-16 stepeni C i vlažnosti od 50 do 80%.

Da li mraz utiče na vreme berbe bundeve?

Pored želje da se bundeve koriste za jesenje ukrašavanje, pretnje mrazom ili niskim temperaturama su još jedan uobičajeni razlog za branje bundeve pre vrhunca zrelosti. Iako bundeve mogu da prežive slab mraz, temperature ispod -2 stepenaC će oštetiti tkivo bundeve i dovesti do propadanja.

Dok baštovani mogu da zaštite svoj usev od slabog mraza pokrivanjem bundeva, niže temperature su često znak da bi plod trebalo što pre ubrati kako bi ga sačuvali. Delimično zrele bundeve mogu da dostignu tamnu boju i dodatno sazru i kad se skinu sa vinove loze. Ove bundeve mogu biti upotrebljive kao jesenji ukrasi ili za rezbarenje, ali će im nedostajati ukus, slast i rok skladištenja će biti kraći nego kod bundeva koje su sazrele u polju.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica