10 zlatnih pravila za jesenju setvu GRAŠKA

10 zlatnih pravila za jesenju setvu GRAŠKA

Jesenja setva graška odličan je izbor iz dva razloga. Prvi je svakako taj što mladi grašak posejan na jesen, koji stiže u rano proleće, ima veću tržišnu cenu od onog koji se seje tokom proleća. Pored veće materijalne dobiti drugi benefit je taj što biljke mladog graška rano napuštaju parcelu i ostavljaju je slobodnom za uzgoj drugih povrtarskih kultura, pritom obogativši zemlju azotom zahvaljujući bakterijama azotofiksatorima koje žive na korenu biljaka.

Grašak

Ako ste se odlučili za jesenju setvu graška, otkrivamo vam 10 zlatnih pravila za uspeh.

1. Jesenju setvu graška treba obaviti od sredine do kraja oktobra meseca. Razlog leži u tome što biljke onda do prvih zimskih mrazeva mogu da se dovoljno ukorene, narastu do oko 5 do 7 centimetara visine i razviju par listova. Tada su spremne za vremenske nedaće tokom zimskih meseci.

2. Zemljište treba da bude srednje lako i ocedito, najbolje sa pH vrednošću od 6,5 do 7,2. Mora da ima mrvičastu strukturu kako bi se biljka što bolje ukorenila. Neophodna je obrada zemljišta pre setve i to na dubinu od 30 centimetara.

3. Za jesenju setvu graška izaberite sorte okruglog ili glatkog semena jer pokazuju bolju tolerantnost prema nižim temperaturama. Takođe pripremite veću količinu semena nego za prolećnu setvu jer se treba spremiti za neuspevanje određenog broja biljaka usled niskih temperatura.

4. Takođe, pre setve graška u zemljište ne bi smeo da se unese stajnjak jer stajsko đubrivo dovodi do stvaranja velike količine zelene mase, a malo mahuna kod graška.

5. Grašak ne podnosi monokulturu, pa ga na istu parcelu treba sejati tek posle četiri ili pet godina. Odlični predusevi su mu: kukuruz, krompir, paradajz i paprika.


6. Grašak niče na temperaturi od 6 stepeni, a optimalna temperatura za nicanje semena iznosi 16 stepeni. Kada govorimo o klimatskim uslovima, treba obratiti pažnju da tokom hladnih zimskih dana i noći biljke ranog graška zaštitite malčem ili agrotekstilom.

7. Seje se na dubinu od 4 do 5 centimetara. Međuredni razmak je 15 do 20 centimetara, dok razmak u redu iznosi 6 centimetara.

8. Nakon što ste posejali rani grašak potrebno je valjanje zemljišta čime ćete povećati procenat klijavosti jer će se ostvariti bolji kontakt semena graška i tla.


Grašak

9. Ukoliko nema padavina, ili ih pak ima u premalim količinama zemlju je potrebno zaliti nakon setve. Generalno procenat PVK koji treba da se održava iznosi 65-80.


10. Ako sejete visoke sorte graška neohodno im je obezbediti špalir. Grašak se inače sam hvata za njega ali ga možete i privezati.

Još jedna informacija o jesenjoj setvi graška – on pristiže na berbu nedelju do dve brže nego što to čini grašak posejan u proleće.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica