Ispravno i pogrešno: Evo šta treba da znate o JESENJOJ SETVI ROTKVICE!

Ispravno i pogrešno: Evo šta treba da znate o JESENJOJ SETVI ROTKVICE!

Kako bi unapredili svoju proizvodnju, portari trebaju pre svega da znaju gde greše prilikom uzgoja odabranih kultura. Upravo iz tog razloga mi iznosimo koje greške se mogu „potkrasti“ prilikom jesenje setve rotkvice koja se obavlja u septembru i oktobru mesecu.

mlade biljke rotkvice

U pitanju je povrtarska kultura izrazito kratke vegetacije. Naime, od setve do berbe prođe samo 30 do 45 dana.

Priprema zamljišta za setvu rotkvice

Najpre je važno zanti kako pripremiti zemljište. Priprema zemljište za ovu biljnu kulturu spada u nešto jednostavnije pripreme.

Pošto je reč o vrsti koja brzo formira plod, neophodno je da zemljište bude kvalitetno, rahlo, rastresito i u određenoj meri hranljivo, ali ne preterano. Mehanički sastav zemljišta može se oplemeniti, i u ovom slučaju preporuka je da se za pospešivanje rastresitosti i rahlosti doda piljevina, koju ćete razbacati po parceli i ufrezirati. Uz piljevinu je dobro dodati i stajnjak, u ovom slučaju kompost. Takođe je potrebno posuti ga i ufrezirati.

Pored stajnjaka i piljevine, može se koristiti i veštačko đubrivo, NPK 15:15:15.

Odabir i raspored semena rotkvice

Kada je reč o količini i odabiru semena rotkvice, potrebna je manja količina, a izbor vrste je na vama. U našoj zemlji najčešće se gaji klasična crvena rotkvica. To je klasična okrugla rotkvica, kratkog perioda od setve do branja. Već posle 3 do 4 dana od setve klijaće prve biljke, a posle mesec dana će se dobro razviti.

Postoji više mogućnosti kada je reč o rasporedu semena. Preporuka je da razmak između semena bude oko 3 do 4 cm između semena. Seme se seje na dubini od 1 cm, a posle setve preporučeno je da se zemlja poravna.

svežanj rotkvica


Posle setve sledi period zalivanja tokom kog je važno da gornji deo tla ne bude previše isušen, kako bi se koren dobro razvio. Takođe, da bi plodovi bili sočni neophodno je obezbedititi im stalne uslove optimalne vlažnosti zemljišta.

Rotkvice se na istoj parceli sade na svake 3 ili 4 godine. Kao dobre predkulture ističu se mahunarke, krompir, paradajz, krastavac, paprika…

Konzumacija rotkvice

Rotkvice se najčešće jedu sveže, a tako se najčešće i preporučuju za konzumaciju. Kada se koristi u salati za puniji ukus dodati usitnjeni praziluk ili rendanu šargarepu, a umesto sirćeta malo limunovog soka.


Poznato je i da ih lekari prepisuju kao deo terapijske dijete u slučaju žutice, jer efikasno čiste organizam. Takođe, može ubrzati oporavak nakon ujeda insekta. Eto nekih zanimljivosti koje će vas, ako se do sada niste odlučili, podstaći da ove jeseni posadite rotkvice.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica