Svet poljoprivrede Prodavnica

Petrovska klobasa: Recept za kulen na slovački način!

Petrovska klobasa, ili petrovački kulen, je suhomesnati proizvod vrhunskog kvaliteta. Tradicija njegove proizvodnje traje dva i po veka i vezuje se za naseljavanje Slovaka u Vojvodinu. Aktivno se proizvodi i danas, i to u Bačkom Petrovcu gde se ovo umeće prenosi sa kolena na koleno.

Jedan takav proizvođač, koji je zanat pravljenja petrovske klobase nasledio od svog oca, je i Karol Horvat.

„Počeo sam da pravim kulen 2005. godine. Osnovao sam farmu krmača i uvideo da će biti bolje ako meso preradim u kulen, kobasice i druge suhomesnate proizvode.“

Sada se biznis proširio i Karol je vlasnik sopstvene firme za proizvodnju suhomenstaih proizvoda.

Do prvih kupaca je došao preko brojnih manifestacija. Kao što su Sajam etno hrane i pića u Beogradu, Novosadski sajam, Ukusi Vojvodine… Upravo na takvim događajima, upoznavao je kupce koje i dan danas snabdeva svojim proizvodima.

Kulen koji proizvodi nastaje od domaćih svinja.

„Imam sopstvenu mini farmu – krmače, tovljenike, prasad. Nije u pitanju neka specijalna vrsta, već su to izmešane vrste. A to se pokazalo kao najboje.“

Na taj način, uspeva da obezbedi uvek isti – odličan kvalitet. Pored kulena, proizvodi i kobasice, slaninu, pečenicu, suvi vrat i čvarke.

Kako se pravi Petrovska klobasa?

Karol proizvodi svoj kulen na tradicionalan način, onako kako je naučio od svog oca. A kupcima je posebno interesantan zbog pikantnog ukusa. Kako kaže, ima dosta ljute paprike koju kupci vole u kulenu.

Pored paprike, u Petrovsku klobasu i kobasice stavlja se i kim. Koji daje posebnu aromu.

„Neko ne stavlja, sremci ne stavljaju, ali mi stavljamo. Ljudi to baš vole, i kada dođu da kupe pitaju da li ima kima.“

petrovska-klobasaPetrovska klobasa - ©Agromedia

Kako se izboriti sa konkurencijom na tržištu?

U Srbiji ima puno regiona koji su poznati pro proizvođačima kulena, ali Karol je siguran u svoj proizvod.

„Kupci znaju da je petrovački kulen pikantan. Stavljamo dosta ljute paprike, bude jako crven. A stavljamo i slatku papriku da bude lepa boja.“, kaže on, pa je jasno da je Petrovska klobasa autentična među delikatesima na tržištu.

Papriku nabavljaju od proizvođača paprike iz Bačkog Petrovca, a kada je sezona proizvodnje kulena zapošljava i radnike. Dok kobasice i dalje proizvodi sam.

suhomesnati-proizvodi-karol-horvatSuhomesnai proizvodi sa farme Karola Horvata - ©Agromedia

Da li je teško postati mali proizvođač mesa?

Kako bi mogao da učestvuje na manifestacijama i uspešno plasira svoj proizvod, bilo je neophodno da registruje svoje preduzeće.

Za to je potrebno obezbediti određene propisane uslove, kao što je posedovanje odvojene prostorije za proizvodnju, čistoća, pločice, topla voda. Sve mora biti prema standardima koje kontroliše Tehnološki fakultet.

Za ispunjenje svih tih zahteva, trebalo mu je oko godinu i po dana. Kako kaže, nije uzimao nikakve podsticaje, tako da je sve finansirao od svog posla i polako u tome uspeo.

Sve je počelo od prisustva manifestacijama, a danas ima brojne zadovoljne kupce kojima svoje proizvode šalje i na kućne adrese. Brzom poštom za Beograd, Čačak, Požarevac…

Godišnje proizvede oko tonu proizvoda, ali tvrdi da ima mogućnosti i za više. Ipak, ne želi da pretvori svoj posao u industrijski, već da ostane mali proizvođač kvalitetnog proizvoda. Za sada je u planu proširenje proizvodnje kulena kako bi još više ljudi imalo priliku da proba ovaj slovački specijalitet.

 

Komentari