Kako se proizvodi kulen u Bačkom Petrovcu?

Kako se proizvodi kulen u Bačkom Petrovcu?

Recept za proizvodnju kulena, svaki proizvođač u Bačkom Petrovcu, čuva za sebe. Miloš Pajić jedan je od ponosnih petrovčana koji se ovim poslom bavi od detinjstva.

„To je porodična proizvodnja sa zaokruženim ciklusom od rađanja prasića do gotovog proizvoda na stolu. Naš pogon je napravljen po svim propisima i standardima koji zadovoljavaju higijensko-sanitarne i veterinarske uslove, zdravstvena bezbednost proizvoda je apsolutno zaštićena“, rekao je Miloš Pajić iz Bačkog Petrovca.

Vrhunski sremski kulen – zaštićen oznakom geografskog porekla

Veština proizvodnje ovog tradicionalnog proizvoda u Bačkom Petrovcu prenosi se sa kolena na koleno. Pajić kaže, da su recept po kome se i danas kulen proizvodi, doneli Slovaci pre 250 godina. Reč je o potpuno prirodnom proizvodu, bez aditiva, konzervansa i sintetičkih dodataka. Specifičnog je i prepoznatljivog ukusa, mirisa, boje i izgleda.

 Kulen © Agromedia

„Ona se razlikuje po svojim specifičnim karakteristikama, to je tajna, uvek se koristi paprika koja je takođe iz Bačkog Petrovca i svinja mora da bude zrela, kod mnogo mladih meso je vodenasto“, objasnio je Pajić.

Zadruga u Bečkom Petrovcu je zaštitila kulen i oznakom geografskog porekla. Petrovački kulen prvi put se službeno pominje na velikoj izložbi poljoprivrednih proizvoda 1873. godine u Beču i od tada je ovaj bačkopetrovački proizvod uspešno zakoračio u svet. Za svoj vrhunski kvalitet petrovački kulen – odnosno (Petrovská klobása), nagrađena je zlatnom medaljom na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Sagovornik:

Miloš Pajić


Komentari (1)

Lajoš Gereg

2021-02-22 08:42:40

Kažete da je higijena na visokom nivou a osobe koje preradjuju i seckaju meso su u gardarobi sa ulice,stime svakojake bakterije mogu da prenesu na meso.Nesvatljivo mi je da nisu u belim mantilima makar.Inace bi trebali da budu u kompletnim belim uniformama koje korista samo na poslu.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica