Kako nastaje čuveni Lemeški kulen?

Kako nastaje čuveni Lemeški kulen?

Damir Vidaković iz sela Svetozar Miletić nedaleko od Sombora proizvodi lemeški kulen – delikates koji svi prepoznaju po ukusu. Ovaj vojvođanski specijalitet pravi se isključivo od prvoklasnog svinjskog mesa i kvalitetne lemeške paprike, čija receptrua se prenosi vekovima sa generacije na generaciju.

„Hteo sam da budem sam svoj gazda i želja mi se ispunila“, započinje svoju priču Damir Vidaković.

Cela Damirova priča, kako sam navodi, počela je još od malih nogu.

„Otac mi je mesar, ja sam od malih nogu sa njim proveo vreme u svinjokoljima, koje smo radili prijateljima, drugovima, komšijama i kako je vreme prolazilo ja sam završio školu za mesara. Radio sam kod privatnika 12 godina. U međuvremenu sam pravio Lemeški kulen, koji sam prodavao na manifestacijama“, priča nam Damir Vidaković.

Kako se pravi čuveni Lemeški Kulen - © Agromedia

U Lemeški kulen stavlja samo najbolje meso: but, plećku i vrat, a pored toga so i čuvenu lemešku papriku.

Lemeška paprika, ona se proizvodi u Lemešu i ona se ručno niže na vence. Kada se naniže, ona se okači gore da uvene. Kada uvene, ide u sušaru. U sušari bude od 10 do 15 dana. Onda se ručno drobi, svaka plisljiva se izbacuje napolje. Peteljke se izbacuju napolje i onda ide na mlevenje. Ja mislim da je nema u Srbiji“, zaključuje Dejan.

Kako se pravi čuveni Lemeški Kulen - © Agromedia


Lemeški kulen prodaje čitave godine, ali „obično nikada ne izvučem godinu, već početkom desetog meseca ne bude kulena. Rasproda se sve!“

Podršku Dejan ima od oca, žene i dece. Svi su angažovani u procesu proizvodnje kulena, oko prodaje, manifestacija, papirologije…

Kako se pravi čuveni Lemeški Kulen - © Agromedia


Svim početnicima Dejan savetuje da krenu sa malo, pa iz godine u godinu da povećavaju proizvodnju kako tržište zahteva, tako i oni da rastu.

Sagovornik: Damir Vidaković, proizvođač Lemeškog Kulena


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica