Život na visokoj nozi: U Hrvatskoj otvoren prvi hotel za pčele

Život na visokoj nozi: U Hrvatskoj otvoren prvi hotel za pčele

Da bi se sve pčele osećale kao u sopstvenoj košnici, porodica Balja iz Hrvatske sredinom ove godine napravila je hotel za pčele. Inače ova porodica se pčelarstvom bavi više od stotinu godina. Kod vlasnika hotela može se upisati i 10-dnevna edukacija o pčelarstvu.

Otvoren hotel za pčele u Hrvatskoj - © Julijana Kuzmic/Agromedia 

Čim sam saznao da su vlasnici OPG-a Balja otvorili hotel za pčele, odmah smo se uključili u njihov projekt kupivši košnicu, rekao nam je Tomislav Balner (32) iz Zagreba, koji redovno od Tatjane i Domagoja Balje kupuje med. Tradicija pčelarenja u ovoj porodici starija je od stotinu godina.

“Kako mnogi nemaju gde postaviti košnicu, dve, a žele sopstveni med, mi smo im to kroz hotel omogućili – da svoju košnicu postave na naše imanje. Mi se o njoj staramo isto kao o i sopstvenih 60 košnica”, kažu nam Tatjana i Domagoj Balja.

Otvoren hotel za pčele u Hrvatskoj - © Julijana Kuzmic/Agromedia

“Zato smo odlučili da prvenstveno kupci naših pčelinjih proizvoda od nas kupe košnicu s rojem pčela, koje mi spojimo i postavimo u hotel na našem imanju. Toj košnici pružamo puni pansion. Odnosno, sve radimo kao i kada je reč o košnicama u našem vlasništvu”, pojasnila je Tatjana.

To obuhvata dnevne preglede, kontrole pčelinje zajednice, lečenje i sve što je potrebno, uključujući i vrcanje meda. Vlasnika, koji pre toga prolazi dvodnevnu edukaciju, pozivaju da učestvuje u svim poslovima oko svoje košnice.

Izvor: 24.sata


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica