Za pčelarske zadruge od ključne važnosti je finansijska podrška

Za pčelarske zadruge od ključne važnosti je finansijska podrška

Vlasotince ne tako veliko mesto, ali nadaleko poznato po geografski povoljnim uslovima za bavljenje pčelarstvom. Ipak, kako bi se ova grana poljoprivrede razvijala, a pčelari mogli da svoj trud i rad unovče, od velikog značaja je finansijska pomoć države. Za pčelarsku zadrugu „Med i Voće“ u Jablaničkom okrugu, koja se od 2013. godine bavi proizvodnjom i prometom pčelinjih proizvoda, pomoć Ministarstva za regionalni razvoj bila je siguran vetar u leđa.

 

Godine 2013. je registrovana ova pčelarska zadruga i kako naš sagovornik ističe nisu imali sreće sa subvencijama i kreditima sve do 2017. godine i konkursa ministarstva za regionalni razvoj.

Ova zadruga ključnu pomoć dobila je iz kabineta Ministara Krkobabića, zaduženog za regionalni razvoj. Sa subvencijom od 12,4 miliona dinara za izgradnju montažnog objekta i nabavku celokupne opreme za proizvodnju i promet pčelinjih proizvoda, ovi pčelari imali su i više nego dobar početak i osiguran put do tržišta. Čak 99 odsto mašina koje smo kupili bilo je od subvencija ovog ministarstva, kaže naš sagovornik Zoran Stojiljković, direktor zadruge „Med i Voće“.

Pčelarska zadruga Med i Voće - © Agromedia 

A čitav ovaj projekat finansiranja pčelarske zadruge ne bi imao smisla bez ulaganja i u pčelinje zajednice. Tako da je ovom prilikom deo sredstava odvojen i za nabavku 150 košnica. Ovim ulaganjem oni su zaokružili čitav jedan proces i cilj im je kako navode da podstaknu i mlade ljude iz sela da se ovom granom poljoprivrede bave. To će uraditi tako što će ih prvo obučavati, a zatim će im i pokloniti te košnice da oni sami brinu o njima.

Ministar zadužen za regionalni razvoj, Milan krkobabić ističe da je mladim ljudima potrebna podrška kako finansijska tako i intelektualna da bi se vratili na selo. A odbor za selo SANU je tu da se za to bori.

Sagovornici: Zoran Stojiljković, direktor zadruge „Med i Voće“
Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica