U ovim teglama pčelarski savez garantuje kvalitet meda

U ovim teglama pčelarski savez garantuje kvalitet meda

Pored trovanja pčela, pojava falsifikovanog meda na tržištu predstavlja jedan od najvećih problema u pčelarstvu. Zlatomir Tomić iz Jarkovca, profesionalni je pčelar i naslednik porodične tradicije koja traje od 1961. godine. Pitali smo ga kako kupci mogu da prepoznaju pravi med?

[youtube_embed url=“https://www.youtube.com/embed/U-Fw1cE_UF8″ ratio=“16:9″]

„Na ovoj tegli piše Naš med, to je univerzalna SPOS tegla, po ugovoru sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije na njoj mora da piše ime pčelara, broj gazdinstva, broj telefona, ulica i broj. Postoji i datum do koje godine je najbolje upotrebiti med i naravno koja je vrsta meda i šta sadrži. Kupovinom ove tegle kupac može da bude siguran da je kupio pravi“, objasnio je Zlatomir Tomić i požalio se da je na tržištu sve više prevaranata,

„Vi imate med na pijaci koji košta 200-300 dinara, ali nije pravi med. Zbog cene on je ljudima pristupačan i masovno ga kupuju i ne znajući šta kupuju“.

U savezu pčelarskih organizacija Srbije registrovano je oko 10.000 članova.

„Savez ima mnogo aktivnosti, o tome bih mogao danima da pričam, trenutno preokupacija saveza je izgradnja pogona za prikupljanje i plasman meda koji se gradi u Rači, to će biti jedan od najsavremenijih objekata u ovoj državi, gde će svi članovi SPOS-a moći da predaju med i dobiju najbolju moguću cenu na tržištu“, ističe Zlatomir.

Prema proceni Alberta Ajnštajna, ukoliko ne bi bilo pčela na planeti – život čoveka bi se ugasio posle samo 4 godine.

Kako su prešlu put od 1 košnice do 700 kg meda godišnje?

„Pčele uglavnom truju voćari ili ratari, sve što se prska u cvetu. Kako bi zaštitili biljke, poljoprivrednici ih prskaju jeftinim otrovima koji ubijaju pčele. Trebalo bi razviti jednu simbiozu između voćara, ratara i pčelara, gde će se znati sa kojim otrovom se prska, kako i kada, da bi pčele opstale“, zaključio je Zlatomir Tomić.

Sagovornik:

Zlatomir Tomić, pčelar iz Jarkovca

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti