U 75 odsto ispitanih uzoraka meda pronađeni pesticidi

U 75 odsto ispitanih uzoraka meda pronađeni pesticidi

Nakon dugogodišnjeg sakupljanja i testiranja uzorka meda iz celog sveta, naučnici su utvrdili da je u tri četvrtine ovog proizvoda rasprostranjena određena vrsta pesticida. Za ovu vrstu pesticida se veruje da je dovela do drastično smanjenje pčelinjih zajednica u svetu. Čak je i med sa ostrvskog raja – Tahitija u sebi imao ovaj pesticid.  

Oprašivanje - © Pixabay

Ovim se pokazuje koliko je rasprostranjen problem pesticida za pčele, naveli su autori studije objavljene u časopisu „Science“.

Istakli su da to nije zdravstveni problem za ljude jer su nivoi pesticida daleko manje opasne po ljudsko zdravlje.

Pčelari vole pčele, a medari su usmereni samo na zaradu

„Ova studija pokazuje da su ogromne razmere kontaminacije“, naveo je vodeći autor studije Edvard Mičel, profesor biologije na Univerzitetu Nojšatel u Švajcarskoj. On je dodao da ima „relativno malo mesta“ gde uopšte nije nadjen pesticid u medu.

Med - © Pixabay

Poslednjih nekoliko godina je nekoliko laboratorijskih i terenskih studija povezalo insekticide nazvane „neonikotinoidi“, sa smanjenjem brojnosti i slabljenjem pčelinjih društava u košnicama, ali proizvodjači pesticida osporavaju te nalaze. Ti insekticidi napadaju nervni sistem insekata.

Već više od deset godina opada broj pčela i drugih polinizatora. Stručnjaci za to krive kombinaciju više faktora: insekticide, parazite, bolesti, klimatske promene i nedostatak raznolike hrane. Pčele ne samo da prozivode med, već oko trećina hrane koju ljudi jedu dolazi od biljki koje one oprašuju. Pčele pokupe pesticid kada se hrane na poljima gde su biljke izrasle iz semena tretiranog pesticidima.

Kako da napravite medovinu – poznato piće Starih Slovena

Švajcarski istražitelji su u okviru svog projekta tražili od stručnjaka, prijatelja i rodjaka da im pošalju uzorke meda. Stiglo je više od 300 uzoraka i oni su testirali 198 na pet od najrasprostranjenijih tipova insekticida. Oko 75 odsto uzoraka sadržalo je bar jedan pesticid, 45 odsto dva ili više, a deset odsto je imalo četiri pesticida ili više.

Istraživanje meda - © Pixabay

Drugi stručnjaci smatraju da je studija bazirana na isuviše malo uzoraka meda da bi mogla da posluži za tako široke zaključke. Predstavnici proizvodjača insekticida tvrde da su količine nadjene u uzorcima meda 50 puta niže od nivoa koji bi mogao da ima bilo kakav efekat na pčele.

Autori studije poredili su tu vrstu pesticida, „neonikotinoida“, sa Di-Di-Tijem (DDT), pesticidom iz 1960-ih koji je povezan sa opadanjem broja beloglavih orlova  i drugih ptica. Oni su rekli da su „neonikotinoidi“ opasni za sve vrste insekata, čak i za bubamare. Stručnjak za pčele sa univerziteta Ilinois Sidni Kameron i drugi naučnici su rekli da to poredjenje nije dobro zato što „neonikotinoidi“ ne ostaju u organizmu životinja kao DDT, i jer se primenjuju na seme, a ne prskaju se u masovnim količinama.

Sidni Kameron je rekla da je ova studija važna ako ništa drugo zbog toga što će privući veliku pažnju na rastući problem svetske zavisnosti od agrohemijskih proizvoda, o čijim nuspojavama se zna relativno malo.

Izvor: Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.