Poslednjih godina beleži se masovno trovanje pčela

Poslednjih godina beleži se masovno trovanje pčela

Usled tretiranja suncokreta i uljane repice, i to često nelegalnim preparatima, u našoj zemlji iz godine u godinu beleži se visok stepen uginuća pčelinjih zajednica, navodi se u saopštenju Udruženja Sačuvajmo pčele.

Pčele pomor - © Agromedia 

Prema podacima iz 2017. godine naša zemlja je svetska sila po broju košnica u svetu. Ipak sa druge strane količina prinosa po pčelinjem društvu je veoma niska na maksimalnih deset kilograma u proseku po pčelinjoj zajednici. Prema tim vrednostima mi se nalazimo u rangu nekih afričkih zemalja koje su skoro da nemaju razvijenu floru.

Za 2017. godinu po podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je bilo 849 hiljada pčelinjih društava. Prema istom izvoru, u 2017. godini proizvedeno je 7.014 tona meda. Po podacima Uprave za veterinu iste godine je taj broj prelazio 1.2 miliona pčelinjih zajednica, što je razlika u broju od skoro 400 hiljada.

Međutim, poslednjih godina beležimo masovno trovanje pčela pesticidima do kog je došlo usled nelegalnog tretiranja suncokreta i uljane repice neonikotinoidima. Članovi Udruženja Sačuvajmo pčele smatraju da je jedan od uzroka gubitaka pčela i loše obeležavanje pčelinjih društava. Iz tog razloga su pokrenuli inicijativu za promenu Pravilnika o načinu obeležavanja pčelinjih zajednica i pčelinjaka.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica