Početak urbanog pčelarstva: U Beogradu postavljena prva košnica

Početak urbanog pčelarstva: U Beogradu postavljena prva košnica

Prva urbana košnica instalirana je početkom jula u Dizajn Inkubatoru “Nova Iskra” u Beogradu. U ulici Gavrila Principa, pred stotinu ljubitelja pčela, hrane i dizajna, organizovana je i degustacija inovativnih proizvoda iz start-up Happy Honey, koji kombinuju sirov med sa voćem i ostalim dodacima.

Urbana kosnica - © Pixabay 

Nova Iskra već neki period pokreće različite inicijative. Pored urbane bašte, gde se nalazi preko 50 biljaka iz različitih delova sveta, ovo je još jedan od pokazatelja da se urbani centar grada može povezati s prirodom. Košnica je donacija pčelara iz Ražnja, Marka Mijajlovića, koji ističe da od pčela možemo naučiti ceo životni ciklus, od toga ko je vodilja u roju do zajedničke ishrane i proizvodnje čistog meda. Događaj je podržalo Beogradsko udruženje pčelara.

U mnogim zemljama trend uzgoja pčelarstva u urbanim sredinama sve je prisutniji. Najizraženije urbano pčelarstvo se već uveliko razvija u urbanim sredinama Severne Amerike i Evrope. Primer za to su košnice koje se nalaze na zgradi Evropske agencije za zaštitu prirodne sredine u Kopenhagenu, kao i u Berlinu na zgradi parlamenta. Beograd počinje da prati te trendove, pa ćemo uskoro i mi viđati košnice i na ravnim krovovima grada.

Pretpostavlja se da su gradovi dobar prostor za život pčela jer hrane ima u izobilju zbog gradskih parkova i zelenih površina na kojima se ne upotrebljavaju pesticidi. Beč je dom mnogih rojeva pčela i do sada ih je izbrojano oko 5000 o kojima brine 600 pčelara.

Pčele su nezamenjljiva karika u zdravom ekosistemu i oprašivači većine biljaka koje čine našu ishranu. One su visoko organizovane zajednice od kojih možemo mnogo da naučimo ne samo o prirodi i važnosti biodiverziteta već i o rukovođenju, višim ciljevima zajednice, komunikaciji i produkciji vrhunskih proizvoda.  

Košnica u Novoj Iskri će važan deo prirode postaviti na vidljivo mesto i u kontakt sa korisnicima i posetiocima kako bi nas podsetila i naučila da ova mala, vredna stvorenja imaju nezamenjljivu ulogu u našim užurbanim životima.

Izvor: Nova ekonomija


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica