Pletenje trnki – spoj ljubavi i biznisa

Pletenje trnki – spoj ljubavi i biznisa

Trnka predstavlja jedan od starijih oblika košnica. U pitanju su pletene košnice za šta se koriste kvalitetne sorte raži. Predrag Trninić iz Nove Topole, opština Gradiška u Republici Srpskoj, nakon dugogodišnjeg bavljenja pčelarstvom počeo je da plete trnke da popuni zimski budžet. Koliko je vremena potrebno da se isplete jedna trnka i čemu služi ovaj tip košnice pročitajte u tekstu koji sledi. 

Dragan Trninić sa svojim trnkama  - © Porodica Trninić

U pitanju je košnica koja ima saće koje se ne menja po želji. Vađenje meda iz takve košnice je teško i uglavnom ne praktikuje. Međutim, veoma je praktična i često se koristi za hvatanje rojeva. Pored upotrebe u pčelarstvu često se koristi u dekorativne svrhe i to kao luster ili saksija za cveće.

Predrag Trninić počeo je sa pčelarenjem pre 20 godina, pa je za svoje potrebe počeo sa pletenjem. Ovaj zanat naučio je od svog mentora Duška Klincova, koji mu je sugerisao da otpočne sa ovim poslom. Dugo godina nakon prenesenih saveta, javila se potreba za pletenim trnkama. Malo za svoje potrebe malo za popunjavanje kućnog budžeta pa je Predrag po sećanju počeo sa izradom prve trnke. Kao i za svaki stari zanat, potrebno je puno vremena i upornosti.

U početku nije sve išlo glatko. Uz dosta truda i vremena, po sećanju Predrag je ispleo je prvu trnku. Prva pletena košnica nije bila savršena pa je napornim radom usavršio pletenje, a one koje plete danas izgledaju mnogo bolje. Sve se radi ručno pa se ne može isplesti puno trnki dnevno ali Predrag ovim hobijem spaja lepo i korisno, bavi se pčelarstvom i zarađuje dodatne prihode za svoju porodicu. 

Hvatanje roja i trnka na snegu  - © Porodica Trninić

Proizvodnja trnke počinje sejanjem kvalitetne autohtone sorte raži, kada raž dostigne fazu zrenja pristupa se žetvi. Sam proces žetve se vrši na stari način kako bi se očuvao kvalitet stabljike. Raž se vezuje u snopove pa se od snopova prave tzv. kubure gde će zrno dozreti. Sledeća faza je ostranjivanje zrna sa klasova, pa se ti snopovi nose u skladište. U skladištu se snopovi čiste i onda dolazi do finalne operacije pletenje same trnke“, priča Predrag Trninić. 

Predrag kaže da za jednu trnku utroši od 6 do 8 sati, što dosta zavisi od kvaliteta materijala odnosno slame. Pošto se trnka pravi od prirodnih materijala, to veoma prija pčelama pa brzo napreduju i lakše se hvataju rojevi. Predrag o prednostima ovog tipa košnice kaže da oni koji imaju u svom pčelinjaku, trnku, znaju njene upotrebne vrednosti.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica