Pčelarstvo u Novom Bečeju

Pčelarstvo u Novom Bečeju

Pčelarstvo se u našoj zemlji sve više razvija, čak i u Vojvodini, gde je najmanje pčelinjih društava. Zato smo mi posetili jednog pčelara iz Novog Bečeja.

Prema popisu poljoprivrede iz 2012. godine, kojim su evidentirani svi pčelari u Srbiji koji imaju 20 i više košnica, u našoj zemlji postoji 673.651 pčelinje društvo. Uz to, poslednjih godina se ova grana poljoprivrede sve više razvija, čak i u Vojvodini.

Zato smo posetili jednog pčelara iz okoline Novog Bečeja, Pavla Varadinčeva. Njemu i njegovim kolegama čak pomaže i opština da unaprede svoje poslove.

Pčele, Novi Bečej - ©Agromedia

Pavle Varadinčev, pčelar iz Novog Bečeja, kaže: „Ušli smo u projekat za kuću meda i za neki naš dom, gde bi mogli da edukujemo mlade pčelare i tako povećamo njihov broj i našu zajednicu pčelarstva“.

Opština je imala u planu da se vrši prskanje komaraca. Mi smo tražili da se to odloži i oni su odobrili, čime su nam takođe izašli u susret i mnogo pomogli.

Pčele - ©Agromedia

Gospodin Pavle na svom imanju ima 69 pčelinjih društava. U ovom kraju on važi za jednog od pčelara čiji se rojevi i društva veoma rado kupuju. Matičnjake je dobio početkom maja, pa su mu zato gotovo sve matice ovogodišnje. Ipak, ovaj pčelar trenutno ima problem sa trutovima.

Leglo se razvija s tim da imamo problem kod trutovskog legla, koje polako pčele pokušavaju da uklone. Otvarajući košnice primetio sam da imamo izgrižene ćelije trutovskog i veoma je mali broj trutova.“, kaže gospodin Varadinčev.


Pčele - ©Agromedia

Već je ta faza koja je poznata za avgust mesec poranila i nešto se dešava neobično što ne bih mogao da objasnim za sada“, dodaje Varadinčev.

Na cenu meda, sa druge strane, gospodin Pavle nam se nije žalio.


Opština Novi Bečej pomaže razvoju pčelarstva u tom kraju i podstiče mlade ljude da se bave ovim poslom.


Cena meda trenutno iznosi oko 3 evra za suncokret, to je Ledinci faza, a Medino se takođe pojavio ovih dana, ali još nije formirao cenu za otkup.”

Bagrem je dostigao cenu od 4,30 do 4,50, za sada, a ima tendenciju da bude i skuplji“, dodaje gospodin Pavle.

Pčele - ©Agromedia

Pčelarstvo je veoma kompleksna grana poljoprivrede. Ipak, od ovog posla može lepo da se živi, a i ulaganja nisu prevelika.

Zato ćemo o pčelarstvu često govoriti i u našim narednim emisijama. Do tada, ne zaboravite da je med jedna od najzastupljenijih, najpoznatijih i najzdravijih poslastica širom sveta.

Sagovornik:
Pavle Varadinčev, pčelar iz Novog Bečeja

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica