Pčelari na mukama: Medvedi uništavaju košnice i jedu med

Pčelari na mukama: Medvedi uništavaju košnice i jedu med

Pčelari često imaju problema s trovanjem pčela pesticidima, ali izgleda da sada moraju da se bore i protiv drugih životinja koje im “kradu” med. Naime, novotravnički pčelari u poslednje vreme imaju jedan krajnje neuobičajen problem – medvede koji im tokom večeri uništavaju košnice, jedu med i pčele.

Medvedi uništavaju košnice i jedu med - © Pixabay

Vlasnici pčela u novotravničkom naselju Stojkovići, smeštenom blizu magistralnog puta i udaljenom od grada manje od dva kilometra, u poslednjih nekoliko dana pronalaze uništene košnice i tragove medveda, koji se tokom večeri spusti do samog sela.

Jedan od pčelara Ismet Gavranović, sekretar Pčelarskog udruženja “Propolis” Novi Travnik, izgubio je u proteklih nekoliko noći šest košnica.

“Imao sam na ovom mestu skoro 130 košnica, ali sam pretpostavio šta će biti pa sam stotinak sklonio na Vlašić, gde im je sada hladno i nemaju hrane, a ostavio sam tridesetak košnica sa mladim pčelama”, kazao je Gavranović.

Dodaje da su obavestili i policiju, koja je tu nemoćna.

“Policajci su došli, utvrdili da je reč o životinjama, odnosno da nije neko zlonamerno napravio štetu i to je sve što su mogli.

Na ogradi su našli tragove dlake i po otiscima stopala zaključili da je reč o medvedici sa dvoje mladih“, ispričao je Gavranović.

Medvedima, kaže, nije smetala ni ograda od bodljikave žice, ispod koje su iskopali rupu, niti solarni reflektori, koji su obasjavali čitav prostor, pa čak ni tranzistor, koji su Gavranovići ostavili u sanduku da radi preko noći.

“Na radio su, očito, već navikli, ta metoda je pomagala u početku, sad više ne. Reflektorima sam im samo olakšao da vide sve košnice. Još su probrali one najbolje. Ja bih morao dobro da pogledam u svesku da vidim koja je košnica dobra, a oni su od oka probrali najbolje“, kazao je u šali Gavranović.

Izvor: avaz.ba

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica