Pametne pčele: Evo šta sve znaju ovi sićušni organizmi

Pametne pčele: Evo šta sve znaju ovi sićušni organizmi

Pčele - © Pixabay

Pčele su veoma marljive i vredne, ali su isto tako sposobne da izvedu kompleksne zadatke. Izdvojićemo neke najzanimljivije podatke na šta su sve sposobni ovi sićušni insekti.

1. Pčele su dobri graditelji

Pčele spadaju u vrhunske graditelje, među insektima. Sposobne su da naprave zamršene i složene objekte u kojima se nastanjuju čitave zajednice.

2. Pčele komuniciraju međusobno

Kretanjem, zvukom i pokretima pčele prenose složene podatke u vezi sa položajem biljaka i vrstama cvetova. Na primer kada se vrati u košnicu izvode složen ples, koji drugim pčelama prenosi podatke o izvorima hrane i intrukcije kako do njega doći.

3. Znaju da broje

Pčele prema sećanju mogu pronači željene objekte, pamte i registruju obeležja sve dok ne stignu do željenog cilja.

4. Imaju odličnu orijentaciju

Pčele se odlično orijentišu u prirodi i dobri su „piloti“. To im omogućuje da pri otežanim uslovimavredno obavljaju svoje zadatke.

5. Donose odluke

Pčele mogu odlučiti da promene temperaturu u košnici, da li će ili ne preneti informacije drugima, da li će napasti ili da li će promeniti boravište. Kada u košnici postane pretoplo, pčele zajedno kreću u posao „nameštanja“ prave temperature u košnici. Ovo postižu preciznom izradnjom objekata i mahanjem krila, sve dok u košnicu ne uđe dovoljna količina hladnog vazduha.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica