Crni med izuzetno lekovit za pčele, ali i za čoveka

Crni med izuzetno lekovit za pčele, ali i za čoveka

Nastao od medne rose sa listova šumskog drveća, crni med ne samo što je veoma zdrav i može se koristiti za čišćenje organizma. Pogledajte šta je o njegovoj lekovitosti rekao naš sagovornik dr Ivo Đinović.

Crni med - ©Agromedia 

Postoje dve vrste meda, cvetni med i medljika. Medljika ili šumski med poznat je i pod imenom crni med. On ima druge osobine u odnosu na cvetni med. Prvo, nije sakupljen iz cvetova, nego sa lišća biljaka, kao što su bor i hrast”, počinje da nam objašnjava dr Ivo Đinović.

„Te biljke, tokom leta, kada su velike vrućine i suša, luče mednu rosu, kojom presvlače svoje lišće da bi se sprečila suvišna transpiracija i da bi se sačuvale u životu. Pčele tu rosu ližu i unose u košnicu, pošto nema drugih izvora paše zbog suše”, nastavlja dr Đinović.

„Tu medljiku one kasnije koriste za preživljavanje u toku zime, u slučaju da nema dovoljno lepih dana, kada one izlaze na takozvani pročisni let, da čiste svoje debelo crevo. One tada stradaju od dijareje u košnici. Stradaju od sopstvene hrane koju su pripremile.“

dr Ivo Đinović - ©Agromedia


„Ipak”,
kaže dr Ivo, “ta osobina crnog meda može da se iskoristi u medicinske svrhe kod ljudi. Isto tako, kao što deluje na pražnjenje debelog creva kod pčela, deluje i kod čoveka. Zato, jedna ili dve kašike tog meda na dan povoljno deluju kod zatvora kod čoveka i mogu da spreče tegobe koje se tom prilikom javljaju”.

Dakle, ovo je nešto što je istovremeno i jednostavno i efikasno. Vi ste to primetili posmatrajući pčele i zaključili da može da se iskoristi i za ljudski rod?


Sopstvenim primerom uverio sam se da je to tačno. Onda možemo da kažemo da su biološki zakoni univerzalni za sva živa bića. Kako crni med deluje kod pčela, tako deluje i kod čoveka.

 

Pogledajte šta je još rekao naš sagovornik o upotrebi crnog meda u ishrani ljudi u ovom videu:


Sagovornik:
dr Ivo Đinović, Superior seeds


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica