Od Nove godine nema više naplate pašarine za pčele

Od Nove godine nema više naplate pašarine za pčele

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije najavljuju da se od 1. januara 2019. godine više neće naplaćivati pašarina za pčele. Konačno oslobađanje od pašarine omogućuje Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji stupa na snagu od Nove godine.

 

Pčela na paši © Pixabay

Zakonom o stočarstvu zabranjena je naplata pašarine za pčele. Ipak, uprkos tome nacionalni parkovi godinama unazad naplaćuju pčelarima takozvanu ˶naknadu za stajalište˝.

Ovakva praksa nedavno je zaustavljena donošenjem Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kako saopštavaju iz Sveza pčelarskih organizacija Srbije. Ovaj zakon na snagu stupa 1. januara, pa će 2019. godina biti prva bez naplate pašarine za pčele.

Sačuvajmo pčele: Svaki treći zalogaj u ishrani čoveka zavisi od pčela

Kako ističu iz SPOS-a, već neko vreme pokušavali su da zaustave ovakvu praksu nacionalnih parkova i naplaćivanje pašarine. Nova šansa za rešenje ovog problema ukazala se nedavno, kada je najavljeno donošenje Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, tako što su svi parafiskalni nameti objedinjeni na jednom mestu i regulisani zakonom, a ne različitim podzakonskim aktima.

U članu 67  Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara doslovno piše:

˶Naknada za korišćenje šumskog zemljišta u državnoj svojini u nešumske namene ne plaća se za korišćenje šumskog zemljišta u državnoj svojini za postavljanje i korišćenje privremenih objekata za pčelarstvo


Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije najavljuju da im nakon ove borbe preostaje da završe Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a, ali i da reše problem registracije pčelarskih vozila do aprila 2019. godine.

Kako ističu, počinje sasvim nova era razvoja pčelarstva Srbije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica