Ne dozovolite da vam pčele OSTANU GLADNE tokom zime

Ne dozovolite da vam pčele OSTANU GLADNE tokom zime

Ovo je kratko podsećanje na količinu hrane koju kolonija može da sagori. Suprotno logici, vaše pčele će jesti više tokom tople, blage zime, nego kada je hladno.

Ne dozvolite da vam pčele budu gladne - © Pixabay

U toplijim danima pčele napuštaju košnicu i lete okolo tražeći hranu, ali let je za njih izuzetno energetski skup. Velike su šanse da neće sakupiti ništa, što znači da će potrošiti mnogo energije tražeći nešto što ne postoji. Sa druge strane, kada je hladno, one su zajedno u klasteru, međusobno dele toplotu i sagorevaju manje energije.

Nekoliko toplih dana može da pomogne

Nekoliko neredovnih toplih dana tokom zime omogućava pčelama da krenu na letove za prečišćavanje, što je dobro za dugoročno zdravlje kolonije. Pčele koje su slabe – neće se vratiti u koloniju.

Međutim, ako topli dani traju u kontinuitetu, pčele će početi da se hrane sve više iz dana u dan. Zato što je toplo, one će izlaziti iz košnica u potrazi za hranom, što je mnogo aktivnosti sa njihove strane za ovo doba godine.

Pčele koje lete su gladne pčele

Mnogi pčelari vole iz predostrožnosti da prave ili kupuju rezervne slatke pogače za zimu, samo za slučaj ako se desi neuobičajeno toplo vreme za to doba godine. Međutim, to nije jedini razlog zašto bi trebalo da vodite računa da li pčele imaju dovoljno hrane i da imate dopunsku hranu.

Razmnožavanje će uskoro da počne

Imajte u vidu, čim bude krenula zimska kratkodnevnica, kraljica će početi polako da leže jaja, prvo par, a onda svakog dana sve više i više. Ako sve ide po planu, košnica će biti prepuna pčelama do trenutka kada krenu protoci nektara. Što je kolonija veća – treba joj više hrane, te bi trebalo češće da je proveravate kako se bliži proleće.

Jedan iskusan pčelar javno je podelio svoju katastrofalnu grešku. Jedne godine je proveravao da li pčele imaju hranu na svakih 2 nedelje. Čak je vodio kalendar i bio tačan kao sat.


Međutim, kako se proleće približavalo, dvonedeljna provera nije bila dovoljna za koloniju koja je mnogo narasla i pčele su izgladnele do smrti negde između te dve nedelje. Ovo mu je bila životna lekcija koju je upamtio zauvek: ono što je dovoljno tokom hladne zime, nije dovoljno pre početka proleća.

Provera da li pčele imaju dovoljno hrane traje oko 5 sekundi, a može biti neprocenljiva.

Izvor:Honeybeesuite


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica