Najskuplji med od najmedonosnije biljke

Facelija je dobro poznata kao jedna od najmedonosnijih biljaka. Seje se od kraja februara do kraja marta, sazreva za 45 dana od dana setve, a cveta preko mesec dana. Kada je dobra godina, prinos meda ove paše može biti od 500 do 700 kg za hektar. Samo jedan cvet daje do 4,5 miligrama nektara sa koncentracijom šećera od 28 odsto. Radoslav Karić iz sela Đurđevo kod Rače, koji se već 55 godina bavi pčelarstvom, obavezno u blizini svojih pčelinjaka seje faceliju sorte julija.

Radoslav Karić u svom pčelinjaku - © Julijana Kuzmić / Agromedia

Najčešće sejem krajem februara. Iako je jednogodišnja biljka, moguće je nakon završetka cvetanja ponovo je zaorati i posaditi sredinom jula, kako bi krajem avgustu stigla za zimsku pašu, kaže Radoslav.

Zbog toga je idealna u periodima pčelinje bespaše, a sam polen dobar je za razvoj pčelinjih društava s jeseni. Mnogi pčelari su saglasni da zbog toga što facelija sadrži velike količine nektara ne postoji bolja biljka za pčele od nje. Potrebno joj je i do 13 sati dnevnog svetla da bi započela cvetanje, ali je tolerantna na hladnoću i sušu. Med od ove medonosne biljke je u rangu najskupljih, pa dok se za bagremov ili livadski med cena kreće oko 800 dinara, za šumski i med od facelije nije ispod 1000 dinara za kilogram.

Facelija - © Julijana Kuzmić / Agromedia

U Srbiji može da se nađe lako, a najviše ga ima na državnim sajmovima i manifestacijama poput Susreta pčelara u Kamenovu kod Petrovca na Mlavi održanom početkom ovog meseca. U tom regionu ima dosta pčelara koji između ostale ponude imaju i med od facelije.

Boja ovog meda je beličasta ili svetložuta i pored odličnog kvaliteta, prijatnog je mirisa i ukusa. Dugo ostaje u tečnom stanju, a kada se kristališe, pogodan je za pripremanje mednih pasta. Uz sve to, ovaj med je i jako lekovit.

Med u saću - © Pixabay

Za sve je dobar, ali najviše za kardiovaskularna oboljenja, za plućne bolesti, pa i za skidanje povišene temperature. Poznato mi je da Holanđani rade istraživanja na ekstraktu iz semena facelije, koji koriste kao lek za prevenciju karcinoma”, navodi ovaj pčelar.

Facelija je biljka čija se lekovita svojstva već dugo izučavaju, pa je do sada utvrđeno da ublažava problem sa sinusima, povećava nivo kalcijuma u kostima, reguliše krvni pritisak, dobro deluje na kožu, poboljšava san i još mnogo toga. Sâm polen facelije naročito je bogat lekovitim svojstvima. Visokim sadržajem enzima, minerala i vitamina, utiče na smanjenje holesterola, povećanja aktivnosti hemoglobina i leukocita i poboljšanja čitave krvne slike. Sama biljka facelija, ne samo sorte julija, pogodna je za poboljšavanje kvaliteta zemljišta, jer dubokim i gustim korenom popravlja strukturu zemljišta, vezuje azot i ostavlja velike količine organske materije. Najbolje uspeva na alkalnim zemljištima.

Za ovu biljku treba da zemljište bude lepo pripremljeno. Potrebno je zimsko oranje, seje se ručnom sejalicom od 10 do 13 kg po hektaru. Najbolja je ređa setva jer tako duže cveta, krupnija je stabljika i više nektara ima u sebi”, savetuje Radoslav.

Komentari