Matica direktno kontroliše ponašanje pčela

Matica direktno kontroliše ponašanje pčela

Svi pčelari znaju koliki je značaj matice za jedno pčelinje društvo. Međutim, ono što čini stvari zanimljivim jeste činjenica da pčelinje matice svojim feromonom direktno kontrolišu pčele, ali i njihovo ponašanje i učenje.

Matica kontroliše pčele svojim feromonom - © Pixabay

U sklopu istraživanja procesa učenja, naučnici sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu otkrili su da pčelinje matice svojim feromonom direktno kontrolišu pčele i njihovo ponašanje i učenje. Ovo istraživanje može imati značajne pozitivne implikacije na praktično pčelarstvo, ali i na proučavanje procesa učenja uopšte.

Profesor Alison Mercer i dr Kajle Begs otkrili su da feromon matice, odnosno njegova specifična komponenta – alkohol homovanilil (HVA), aktivira samo jedan od tri dopaminska receptora pčele. Na taj način menja dopaminsku „signalizaciju“ u mozgu i ponašanje mladih pčela.

Divlje pčele iz Japana čak 7 puta brže od običnih

Jedan od efekata HVA komponente feromona je da obuzdava sposobnost pčela da uskladište u svom mozgu informaciju o neprijatnom iskustvu, i samim tim, da predvide moguću štetu. Zašto matica to radi?

Njen feromon ima neprijatne efekte, narušava motornu aktivnost i blokira mogućnost pčela da nose jaja. Iako mlade pčele zaboravljaju kako ih matica svojim feromonom kontroliše, one je i dalje tolerišu, čuvaju i tako obezbeđuju opstanak i budućnost pćelinjeg društva.

Držite pčele blizu vaših biljaka – one povećavaju prinose


Evolucija je praktično „opremila“ maticu feromonom koji daje ovakve efekte, da bi blokirala učenje o ponašanju. Shodno evolucionim zakonima može se pretpostaviti da je kod jedne pčele nekada davno došlo do pojave ove hemikalije, i da je tog trenutka počelo lagano okupljanje pčela i razvijanje svih osobina pčelinjeg društva kakve danas poznajemo. Ta zajednica pčela je očigledno bila dovoljno prilagodljiva da je preživela milione godina i dostigla svojevrsno savršenstvo.

Izvor: SPOS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica