Leskin polen važan izvor hrane za svaku pčelu u rano proleće

Leskin polen važan izvor hrane za svaku pčelu u rano proleće

Kako pčelari kažu, od leske se meda niko nije najeo. Mada lesku ne možemo smatrati medonosnom, ona je ipak bez svake sumnje odlična pčelinja biljka. I zaista, pčele vrlo često sleću na nju zbog cvetnog praha. Kada im je svež polen najpotrebniji, pčele rado posećuju ovu biljku i to pred kraj zime i u vreme prvih naznaka ranog proleća.
 

Leskin polen važan izvor hrane za svaku pčelu u rano proleće - © Pixabay


Potrebu pčela za svežim polenom
pčelari bi trebalo da iskoriste. Kada je pčelinjak na lokaciji gde ima dosta leske, treba ga tu i ostaviti, jer on nije štetan za pčele koje sakupljaju polen koji bi ionako ostao neiskorišćen.

Pčele imaju značajnu korist od leske jer su njene rese izuzetno bogat izvor svežeg polena. Zato ga one i sakupljaju užurbano u velikim količinama i odnose u košnice. Sa dolaskom toplijeg vremena, u nižim predelima pčele započinju sa ranim unosom cvetnog praha s leske već u februaru. One mogu da uzimaju prah i kasnije tokom marta, a u planinskim predelima čak i u aprilu.
 

Leskine rese - © Pixabay

Pčele posećuju lesku tokom čitavog dana, čim prilike za izletanje postanu povoljne. Najviše ih privlače mlađe rese koje se još nisu otvorile, a kako prilaze biljci, onda se okreću i ka starijim resama koje su bledožućkaste boje i koje se lako njišu na vetru.

Ako je reč o biljkama na koje do tada nisu sletale, obično ih najviše privlače stare rese na koje i sleću. Na njima se zadržavaju kratko, jer uzimaju samo malo polena koji je ostao na samim krajevima. Tada prelaze na mlade, nedozrele, na koje su i prvobitno krenule. Na mladim resama se nalazi najveći broj pčela, ponekad i po nekoliko na jednoj resi.

Na značaj leskinog polena pčelaru ukazuju i same pčele svojim ponašanjem. To je nesumnjivo bogat izvor hrane, zato bi pčelari trebalo da naviknu pčele na leskin polen.
 

Pčele najradije sleću na mlade rese leske - © Pixabay


Navikavanje, odnosno dresura pčela je jednostavna. Trebalo bi sakupiti samo određenu količinu leskinog polena, malo ga namazati šećernim sirupom i ostaviti u blizini pčelinjaka. Ako tada u okolini ne bude bilo povoljnije biljke, one će početi da se spuštaju prvo na namazan polen, jer je slatkast, a potom i na ostalo. Tako će se navići na leskin polen, pa će krenuti u potragu za njim po okolini.

U svakom slučaju, polen leske je dragocen rani unos preko potreban za razvoj i napredovanje pčelinjih društava u rano proleće koji bi pčelari trebalo da iskoriste. Zato bi trebalo i da umnožavaju ovu veoma korisnu biljku u okruženju svojih pčelinjaka.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica