Iz ličnog iskustva: Kako započeti sa pčelarstvom

Iz ličnog iskustva: Kako započeti sa pčelarstvom

Pčelar Kiš Erne iz Skorenovca pčelari sa 62 društva i teži da se profesionalno bavi pčelarstvom. Iz svog ugla piše kako se sa pčelarenjem započinje.

Košnica - © Kiš Erne

Iako nikad nije kasno da se započne sa pčelarenjem, najbolje je da se to učini u mladosti, jer se tokom ranog doba života najbolje i najlakše razvija interes i ljubav za tu vrstu delatnosti.

Nakon strašnog susreta sa pčelama, odlučio da ih gaji

Da bi se kod nekog javio interes za gajenje pčelinjih društava, često je presudna zainteresovanost da se otvori košnica. U školama se malo uči o pčelama, ali tu je televizija i sada dostupan internet, pa je znanje vezano za pčelarstvo svima dostupno, što je zaista velika prednost ne samo za mlade, već i za ostale koji se odlučuju za neki hobi ili profesionalno zanimanje u pčelarstvu.

Interesovanje za pčelarstvo u Srbiji sve veće

Bez obzira odakle se počinje interesovanje za pčele i pčelarenje, najbolje je da se sa ovim poslom upoznate preko iskusnih lokalnih pčelara sa kojima ćete se i posavetovati. Pomažući drugim pčelarima učite prve korake o pčelarenju. Vrlo rado će vam većina pčelara pružiti pomoć i znanje, a možda će vam i pokloniti prvu košnicu da se bolje upoznate sa svetom pčelarstva.

Vojislav Stojanović, pčelar iz Žitkovca – Pčelarstvo nije unosan biznis

Kontaktom sa lokalnim pčelarima i sa udruženjima pčelara stičete dodatni izvor znanja, a većina udruženja u zimskom periodu organizuju predavanja.


Košnice na njivi - © Kiš Erne

U pčelarskoj organizaciji moći ćete da dobijete informacije o novčanom iznosu koji ćete morati da obezbedite za početak pčelarenja. Sa pčelarenjem najbolje je da se započne u proleće, kada se za početak mogu kupiti jedna ili dve košnice sa pčelama. Ova društva će se razviti za glavnu pašu i ako su uslovi povoljni, daće vam i nešto meda.

Pčelarstvo – ozbiljna grana poljoprivrede ili hobi u Srbiji


Posle paše ako ste prethodne godine stekli osnovna znanja i malo praktično radili sa pčelama ili možda uz pomoć nekog iskusnog pčelara, od kupljenih društava napravićete jedan do dva veštačka roja tako da vaš novoosnovani pčelinjak ne bude veći od tri-četiri košnice.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica